Hlavní obsah

Bývalá ministryně práce Marksová bude Petříčkovou náměstkyní

Foto: Vojtěch Blažek

Michaela Marksová.

Reklama

Politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničních věcí bude od 15. června bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Článek

Marksová by se měla zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitární pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) má nyní pětici odborných náměstků, politickou náměstkyní je Anita Grmelová. Místo druhého politického náměstka bylo volné od loňského podzimu, kdy ho po dvou měsících opustil Radek Hlaváček. „Mám zkušenosti s vládní agendou, meziresortními připomínkovými řízeními a tak dále. V rámci diplomacie se chci zaměřit především na sociální témata,“ uvedla v tiskové zprávě Marksová.

Petříček uvedl, že personální rozhodnutí konzultoval s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem i premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Michaela Marksová zná státní správu velmi dobře, v tomto směru se nebude muset nic učit,“ uvedl Petříček. Ocenil mimo jiné jazykovou vybavenost Marksové. „Sociální tematika je otázkou nejen tuzemskou, ale i mezinárodní. Jsem také velmi rád, že do vedení ministerstva přichází další žena, což pro řadu úřadů státní správy stále není přirozené,“ dodal.

Marksová je od loňského května členkou sedmičlenné Rady České tiskové kanceláře (ČTK) a od prosince její místopředsedkyní. Podle zákona o ČTK je členství v Radě ČTK neslučitelné s funkcí poslance, předsedy nebo místopředsedy vlády, ministra, vedoucího jiného ústředního orgánu státní správy nebo jejich náměstků. Vyjádření Marksové ČTK zjišťuje.

Marksová byla ministryní práce od ledna 2014 do prosince 2017 v koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dlouhodobě se zabývá postavením žen a mužů ve společnosti, otázkami ženských práv a rodinnou politikou. Od března 2015 do února 2018 byla místopředsedkyní ČSSD a v letech 2006 až 2018 zastupitelkou městské části Praha 2.

Reklama

Doporučované