Hlavní obsah

Bývalá ostravská mateřská škola se proměnila v knihovnu

Foto: Jan Lipold

Ilustrační snímek.

Reklama

Bývalá mateřská škola v Podroužkově ulici v ostravské části Poruba se přeměnila na knihovnu s literární kavárnou a multifunkční místností. Upraveno bylo i okolí, kde vznikla dětská hřiště a parkovací plocha.

Článek

Knihovna v hustě zalidněném porubském obvodu fungovala mnoho let v provizorních a nedostačujících prostorách. Ročně obsloužila 16 tisíc čtenářů a půjčila jim 50 tisíc knih. „Významné je, že projekt neřešil pouze budovu, ale zásadně revitalizoval a funkčně doplnil okolní veřejný prostor,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Ve dvoupodlažní budově je přízemí vyhrazeno dětskému a dospělému oddělení knihovny a literární kavárně, nad nimi bude oddělení literatury pro dospělé. Součástí objektu je také multifunkční sál s novými konferenčními prostory. Součástí bezbariérového objektu jsou i kanceláře, kuchyňky a toalety. Budova má také terasu v parkové části.

Objekt z roku 1982 se přestavoval od září 2019 a jeho rekonstrukce přišla na 50,9 milionu korun. „Aktuálně se vybavují interiéry knihovny, zařízení vyjde zhruba na 6,5 milionu korun. Nábytek je navržen částečně jako mobilní pro možné změny dispozic. U vstupu do objektu bude umístěn knihobox přístupný zvenku pro vrácení knih,“ doplnila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Ze zrekonstruované budovy bude nyní knihovna využívat tři čtvrtiny plochy, tedy téměř 800 metrů čtverečních. Oddělení pro děti bude upraveno tak, aby svůj prostor měli teenageři i nejmenší čtenáři. „Naším záměrem je vytvořit otevřený prostor, který k základním službám knihovny nabídne také volnočasové a vzdělávací aktivity a poskytne zázemí pro společensky prospěšné projekty a aktivity podporující rodinné a mezigenerační soužití,“ uvedla Miroslava Sabelová, ředitelka Knihovny města Ostravy, pod niž porubská pobočka patří. V okolí budovy vznikl park s dětskými hřišti i parkovací plochou pro 25 aut.

Knihovny jsou ale aktuálně kvůli vládnímu nařízení souvisejícímu s koronavirovými opatřeními uzavřeny.

Reklama

Doporučované