Hlavní obsah

Bývalá poradkyně Bílého domu ve své biografii obviňuje Trumpa z rasismu

Manigaultová Newmanová pracovala jako komunikační poradkyně Donalda Trumpa.Video: AP

 

Reklama

Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize tvrdí, že Trump v době natáčení reality show The Apprentice používal rasistické výrazy. Nahrávky z té doby podle ní stále existují.

Článek

Bývalá poradkyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi tvrdí, že je rasista a že používá hanlivé výrazy k označení Afroameričanů. Uvádí to podle zpravodajského serveru The Guardian ve své nové biografii s tím, že existují nahrávky zachycující jeho nevhodné vyjadřování.

Manigaultová Newmanová byla v době výkonu funkce nejvýše postaveným člověkem afroamerického původu v Bílém domě, vedla Trumpovu kancelář komunikace. Ještě předtím s Trumpem spolupracovala při natáčení reality show The Apprentice. Z té doby údajně pochází důkazy o Trumpově používání nevhodných výrazů.

Autorka knihy také uvádí, že byla osobně přítomna situaci, kdy Trump mluvil urážlivě o manželovi jiné poradkyně Bílého domu Kellyanne Conwayové, který je poloviční Filipínec.

Kritici však v minulosti zpochybňovali důvěryhodnost tvrzení Manigaultové Newmanové a obviňují ji, že se mstí za své náhlé propuštění.

Trump moderoval pořad The Apprentice mezi roky 2004 a 2015, tedy před tím, než se ucházel o post amerického prezidenta. V reality show lidé porovnávali svoje obchodní schopnosti.

Trumpovou volební kampaní v říjnu 2016 otřáslo zveřejnění jiné nahrávky, ve které se nevybíravě vyjadřoval o ženách. Producent prvních dvou řad The Apprentice Bill Pruitt tehdy na Twitteru uvedl, že existují daleko horší nahrávky, které vznikly při natáčení show.

Reklama

Související témata:

Doporučované