Hlavní obsah

Bývalá zdravotní sestra z Rumburku chce po státu odškodnění pět milionů korun

Obvodní soud pro Prahu 2 začal řešit případ odškodnění pro Věru Marešovou.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Věra Marešová chce pětimilionové odškodné za trestní stíhání. Stát ji žaloval z vražd šesti pacientů, soudce ji osvobodil.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 2 řešil poprvé odškodnění v jednom z největších případů neoprávněného stíhání. Soudní líčení netrvalo ani dvě hodiny. K soudu dorazila osobně Věra Marešová se svojí advokátkou. Na částce stále trvají.

U soudu se četly hlavně listinné důkazy a navrhovaly se výslechy svědků. Sama Marešová u soudu dnes neřekla ani slovo, mluvit bude ale příště. Soudkyně líčení odročila na květen.

Finanční satisfakci ve výši pěti milionů korun požaduje po státu bývalá zdravotní sestra nemocnice v Rumburku Věra Marešová. Čelila obžalobě z vražd šesti pacientů, ve vazbě strávila víc než rok, avšak soudce ji nakonec osvobodil.

Marešová se domáhá odškodnění po Ministerstvu spravedlnosti, které jí už loni mimosoudně vyplatilo víc než milion korun.

Advokátka Iva Jónová však poté uvedla, že přiznané peníze nepokryly škodu, kterou stát Věře Marešové způsobil.

Případ Věry Marešové se začal odvíjet v roce 2014.

Tehdy ji policie začala trestně stíhat kvůli podezření, že v rumburské nemocnici v letech 2010 až 2014 píchala pacientům silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce.

Policie tehdejší zdravotní sestru Marešovou obvinila v létě 2014 nejprve z vraždy jedné pacientky a pak na základě znaleckého posudku z dalších pěti vražd.

Státní zástupce pro Věru Marešovou žádal doživotí, po mnoha soudních peripetiích ji Krajský soud v Ústí nad Labem žaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Toto stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze.

Reklama

Doporučované