Hlavní obsah

Bývalé americké první dámě Barbaře Bushové selhává zdraví, další léčbu podstoupit nechce

Barbaře Bushové selhává zdraví.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Manželce amerického exprezidenta George Bushe staršího, Barbaře Bushové, selhává zdraví. V krátké zprávě to uvedl tiskový mluvčí rodiny Jim McGrath. Co přesně bývalé dámě je, se v oznámení nepíše.

Článek

Barbaru Bushovou, manželku bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího, zrazuje zdraví. Další léčbu odmítá, oznámil dnes ve stručném sdělení mluvčí rodiny Jim McGrath. Mluvčí uvedl, že po řadě hospitalizací a konzultaci se svou rodinou a lékaři se bývalá první dáma rozhodla, že se zaměří na paliativní péči. Bushové je 92 let.

Charakter zdravotních problémů mluvčí nesdělil. Bushová se už desítky roků léčí s Gravesovou chorobou, onemocněním štítné žlázy. Podle informací CNN trpí chronickou obstrukční plicní nemocí. „Je obklopena rodinou, již miluje, a cení si mnoha milých zpráv a zejména modliteb, které dostává,“ uvedl McGrath.

Jako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupováním, humanitární činností, podporou tradiční rodiny, ale i střízlivým humorem si získala přízeň Američanů. Celý život pomáhala manželovi v diplomatické a politické kariéře.

Barbara Bushová, rozená Pierceová, se narodila v New Yorku v rodině z vyšší střední třídy. Po absolvování dívčí školy nastoupila na Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts, kde se seznámila s Georgem Bushem, a svá studia nedokončila. Svatbu měli v lednu 1945. Narodilo se jim šest dětí. Nejstarší syn George se „potatil“ a stál v čele Spojených států dvě volební období od roku 2001. Politickou kariéru udělal i další ze synů Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy, v roce 2016 byl mezi kandidáty na prezidenta USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované