Hlavní obsah

Bývalí členové brněnského ANO podají žádost o vznik nové buňky

Foto: FB Lubomíra Wenzla

Jihomoravský předseda ANO Lubomír Wenzl.

Reklama

Jihomoravské hnutí ANO přijalo dalších 12 členů z bývalé brněnské organizace, kterou loni zrušilo předsednictvo kvůli sporům. Celkem jich je už 17 a požádají o založení nové brněnské organizace.

Článek

Dnes to potvrdil jihomoravský předseda ANO Lubomír Wenzl. Podle něj by měla být žádost podána do několika týdnů. Posoudí ji krajská organizace a poté celostátní předsednictvo. Krajská organizace registruje dalších asi 100 přihlášek, chybí ale mezi nimi například ministr školství Robert Plaga nebo poslanec Rostislav Vyzula (oba zvoleni za ANO).

Mezi nově přijatými je například poslanec Karel Rais nebo místostarosta městské části Brno-Královo Pole Petr Souček. Už loni organizace přijala z bývalých brněnských členů pět, mezi kterými jsou například místostarosta městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora René Černý nebo zastupitelé Brna Vít Prýgl a Kateřina Jarošová. „Nyní jsme přijali dalších 12 a už nic nebrání tomu, aby těch 17 členů požádalo o založení organizace Brno-město. Očekávám to v rámci týdnů,“ uvedl Wenzl. O založení organizace Brno-město na doporučení krajského předsednictva rozhodne celostátní předsednictvo hnutí, které minulý rok brněnskou organizaci zrušilo.

Brněnská organizace měla přes 200 členů. Předsednictvo ji ale loni v červnu na návrh předsedy hnutí a premiéra Andreje Babiše zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na různé kauzy. Po předloňské policejní razii skončil ve vazbě kvůli podezření z korupce bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula (dříve ANO). Bývalí politici v čele se Švachulou podle obžaloby ovlivňovali zakázky na opravy bytových domů. Úřad vyčíslil škody téměř na 50 milionů korun.

U soudu už dříve zaznělo, že na radnici existoval seznam „osvědčených“ stavebních firem, které mohou zakázky získat. Podle obžalovaných pocházel už z dob před rokem 2014, kdy se měnilo vedení radnice.

V kauze je obžalováno 11 lidí a dvě firmy. Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek správy nemovitostí městské části Brno-střed a 27 zakázek v městské části Brno-střed. Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun. Veřejné zakázky podle žalobce získávaly vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Švachula už dříve všechna obvinění popřel. Prý se sám stal obětí nátlaku od spoluobžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho.

Kvůli možnému napojení některých lidí na různé kauzy navrhoval zrušení některých organizací hnutí v Brně bývalý brněnský primátor a bývalý místopředseda ANO Petr Vokřál. Předsednictvo na jeho návrh nejprve přistoupilo, potom ale rozhodnutí zrušilo. Vokřál později z hnutí odešel.

Reklama

Doporučované