Hlavní obsah

Bývalí Trumpovi poradci čelí obviněni z daňových a bankovních podvodů

Manafort odchází ze soudní síně (Video: Reuters)Video: Veronika Krátká, Reuters

 

Reklama

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller z komise, která prošetřuje údajné ruské ovlivňování amerických voleb, obvinil Paula Manaforta, bývalého šéfa volební kampaně Donalda Trumpa spolu s Rickem Gatesem, bývalým prezidentovým poradcem z daňových a bankovních podvodů. Údajně při daňovém přiznání zatajili 30 milionů.

Článek

Bývalý šéf volebního týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort a exporadce Rick Gates byli obviněni z dalších trestných činů. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller rozplétající kauzu údajného ruského ovlivňování amerických voleb je obvinil mimo jiné z daňového a bankovního podvodu.

Agentura Reuters napsala, že oba muži byli u soudu ve státě Virginie obviněni ze 16 případů daňového podvodu, sedmi případů utajení zahraničních účtů a devíti případů daňového podvodu či spiknutí za účelem daňového podvodu. Obžaloba tvrdí, že muži zamlčeli při daňovém přiznání více než 30 milionů dolarů, které Manafort získal ze svých příjmů. Daňové přiznání, které v letech 2010 až 2014 oba muži podali americkým úřadům, nesedělo, obvinění o tom věděli.

Manafort s Gatesem se loni dostali do Muellerova hledáčku kvůli stykům s lidmi kolem proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče svrženého v roce 2014. Manafort působil jako jeho poradce a spolu s Gatesem byl obviněn z toho, že se v USA neregistrovali jako „zahraniční agenti” pracující pro cizí politický subjekt, jak jim to zákon ukládá.

Kromě toho jsou obviněni ze spiknutí za účelem praní špinavých peněz, z křivého svědectví a ze zatajení informací o svých zahraničních bankovních účtech. Oba všechna obvinění odmítají.

Reklama

Doporučované