Hlavní obsah

Bývalou modelku polil útočník kyselinou, dnes pomáhá lidem s podobným osudem

Foto: Z facebookových stránek Katie Piper

Katie Piper překonala brutální útok, pomáhá teď ostatním.

Reklama

Katie Piper bývala úspěšnou fotomodelkou a televizní moderátorkou. Zářnou kariéru se jí ale pokusil zničit v roce 2008 kamarád jejího tehdejšího přítele, který jí do obličeje chrstnul kelímek kyseliny sírové. Oslepla na jedno oko a její tvář už nikdy nebude vypadat jako před útokem, ale i tak svůj život nevzdala a založila nadaci The Katie Piper Foundation pro lidi s popáleninami.

Článek

Její příběh se začal psát v roce 2008. Před osudnou nehodou působila jako fotomodelka a moderátorka webové televize. Mezi její obdivovatele patřil i Daniel Lynch, nadšenec do bojových umění. Ten Katie nejdříve kontaktoval přes Facebook a následně se spolu začali scházet i osobně.

Že není její přítel psychicky v pořádku, poznala Katie už po dvou týdnech vztahu. V londýnském hotelu Bayswater ji totiž fyzicky napadl a znásilnil. Vyhrožoval jí zabitím. Katie se bála, a tak incident nešla nahlásit na policii.

Lynch se s Katie snažil spojit a omluvit se. Přesvědčil ji, aby si šla jeho e-mail přečíst do internetové kavárny, jelikož jí nefungoval internet. To byla osudová chyba. Lynch předal veškeré informace svému příteli Stefanovi Sylvestreovi, který s kapucí na hlavě ke Katie přistoupil. Ona si myslela, že ji chce požádat o peníze, místo toho jí ale do obličeje vylil kyselinu sírovou.

Útok byl zachycen na kamery, takže oba muži byli brzy dopadeni. Lynch dostal 16 let odnětí svobody a Sylvestre dostal doživotní trest. Po devíti letech však zažádal o podmínečné propuštění a jeho žádosti bylo v roce 2018 vyhověno.

Doživotní následky

Katie, které bylo pouhých 24 let, po útoku utrpěla závažné popáleniny, zejména v oblasti obličeje a dekoltu, a oslepla na levé oko.

V rámci léčby jí byl odstraněn celý obličej, který nahradil kožní štěp. Do dnešní doby podstoupila více než 200 operací, aby se co nejvíc přiblížila svému původnímu vzhledu. „Cítíte se nějak uvnitř, ale navenek vypadáte úplně jinak. Po více než 200 operacích od útoku jsem přijala, že moje stará tvář je pryč,“ uvádí Katie.

Pomáhá lidem s popáleninami

„Usnadňovat život s popáleninami a jizvami,“ to je hlavním mottem nadace The Katie Piper Foundation pomáhající popáleným lidem. Založena byla krátce po osudném útoku. Cílem pro Katie je žít ve světě, kde jizvy neomezují aktivní život člověka, jeho sociální začleňování nebo pocit pohody. Organizace poskytuje také intenzivní rehabilitaci popálenin, přeživší psychicky podporuje a rozvíjí lidské vztahy a partnerství.

Podrobnosti o práci nadace i současném životě Katie Piper najdete v tomto textu.

• Autorkou článku je Nikola Krupičková z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované