Hlavní obsah

Bývalou světovou jedničku trápí revma, má i problém vstát z postele

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Caroline Wozniacká trpí revmatem.Video: SNTV

 

Reklama

Dánská tenistka Caroline Wozniacká čekala se zveřejněním své diagnózy přes dva měsíce, rozpovídala se až po vyřazení z posledního turnaje sezony.

Článek

Diagnózu chronického autoimunitního onemocnění, které se projevuje bolestí a otokem kloubů či nadměrnou únavou, se Wozniacká dozvěděla v srpnu před začátkem posledního grandslamu sezony US Open.

Osmadvacetiletá Dánka, která na čele světového žebříčku WTA strávila celkem 71 týdnů, věří, že toto onemocnění nijak výrazně neovlivní její kariéru. Po vyřazení z Turnaje mistryň má dva měsíce na regeneraci a případnou léčbu.

Nadměrnou únavu začala Wozniacká cítit po Wimbledonu. „Jednou po probuzení dokonce byly bolesti tak velké, že jsem nebyla schopná zvednout ruce nad hlavu nebo vstát z postele,” uvedla Wozniacká na tiskové konferenci po čtvrteční porážce s Jelinou Svitolinovou. O své nemoci promluvila poprvé právě až po vyřazení ze singapurského Turnaje mistryň, který je posledním turnajem tenisové sezony.

„Ze začátku to byl šok. Cítíte se jako ten největší sportovec široko daleko a najednou se musíte vyrovnat s tímhle. Je to, jak to je. Prostě musíte být pozitivní a pracovat s tím. Jsou způsoby, jak se můžete cítit lépe, což je skvělé,” popsala novinářům vítězka letošního Australian Open.

Nepříjemná nemoc by ale neměla přímo ovlivňovat formu na kurtu. Měsíc po zjištění diagnózy se totiž Wozniacká radovala ze zisku titulu na turnaji v Pekingu. „Paní doktorka byla úžasná. Řekla mi, že můžu dělat cokoliv, že stačí naslouchat mému tělu a je to samozřejmě hodně o psychice. Vím, že s tím bojuje hodně lidí. Snad jim pomůže, když si budou moci říct: Když to dokáže profesionální sportovkyně, dokážu to i já,” prohlásila dánská tenistka.

Po vyřazení z Turnaje mistryň má Wozniacká dva měsíce, během kterých se může věnovat léčbě. Tenisová sezona začíná koncem roku na turnaji v čínském Šen-čenu a v australském Brisbane.

Reklama

Související témata:
Caroline Wozniacká

Doporučované