Hlavní obsah

Bývalý americký prezident Clinton je kvůli infekci v nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Bill Clinton se svou ženou Hillary Clintonovou v červnu 2021.

Reklama

Bill Clinton je od úterý hospitalizován v kalifornské nemocnici. Na Twitteru to oznámil jeho mluvčí Angel Ureňa, podle kterého se stav někdejšího státníka zlepšuje. Stanice CNN informovala, že má Clinton podezření na infekci krve.

Článek

Clinton je v nemocnici Kalifornské univerzity v Irvine (UCI) na jednotce intenzivní péče. Stanice CNN informovala, že Clinton má infekci močových cest, která se rozšířila do krevního řečiště. „Prezident Clinton byl v úterý večer přijat do zdravotnického zařízení UCI, kde se mu dostává léčby s covidem-19 nesouvisející infekce,“ napsal na Twitteru mluvčí, podle kterého je exprezident v dobrém rozpoložení.

Podle stanice CNN stojí za zdravotními komplikacemi bývalého prezidenta Spojených států infekce močových cest. „Bývalý prezident byl přijat na JIP za účelem pečlivého pozorování, byla mu podávána antibiotika a dostatek tekutin. Nadále zůstává v nemocnici na pozorování,“ uvedla ve čtvrtek večer nemocnice.

Podle lékařů se ale stav exprezidenta zlepšuje, Clinton má dobrou náladu, komunikuje s rodinou i zaměstnanci a je schopný se pohybovat bez opory. „Po dvou dnech léčby se jeho počet bílých krvinek snižuje a na antibiotika reaguje dobře,“ uvedli lékaři pro CNN. „Doufáme, že se brzy vrátí domů,“ dodali zdravotníci.

Clinton byl v době hospitalizace v Kalifornii na soukromé akci pro svou nadaci. V úterý se ale cítil unavený a po krevních testech byl podle svého mluvčího převezen do nemocnice.

Lékaři starající se o bývalého prezidenta uvedli, že urologické infekce jsou u starších lidí velmi časté, a nejde tak o závažnější problém i přesto, že se mohou rychle rozšířit do krevního oběhu. Clintonovi budou až do pátku nadále aplikována nitrožilní antibiotika, poté exprezident podle lékařů přejde na perorální antibiotika.

Pětasedmdesátiletý Bill Clinton stál v čele Spojených států v letech 1993 až 2001. V roce 2004 se podrobil operaci srdce, při níž mu byl voperován čtyřnásobný bypass. Nynější potíže s tím podle CNN nesouvisí.

Reklama

Doporučované