Hlavní obsah

Bývalý australský arcibiskup vyhrál odvolání v sexuálním skandálu

Australský bývalý arcibiskup uspěl s odvoláním proti rozsudku a výkonu trestu domácího vězení.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý australský arcibiskup Philip Wilson, který byl odsouzen k odnětí svobody na jeden rok za krytí sexuálního zneužívání dětí jiným duchovním, dnes u soudu uspěl s odvoláním. Informovala o tom agentura Reuters. Někdejší vysoce postavený představitel katolické církve tak může opustit domácí vězení, ve kterém si trest odpykával.

Článek

Osmašedesátiletého Wilsona uznal letos v květnu soud vinným z krytí závažného trestného činu jiného člena církve. Šlo o kněze Jamese Fletchera, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl Fletcher usvědčen a odsouzen k osmiletému žaláři za zneužití. Zemřel ve vězení v roce 2006.

Wilson tvrdil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud první instance ale dal za pravdu svědkovi, který tvrdil opak. Wilsonovi informaci o zneužívání ze strany Fletchera údajně svěřil při zpovědi.

Soudce Roy Ellis dnes ale vyhověl odvolání bývalého adelaidského arcibiskupa, který na svou funkci pod tlakem rezignoval koncem července. Wilson tak nyní může opustit dům své sestry, ve kterém si odpykával trest domácího vězení. Do běžné věznice nenastoupil kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Z ročního trestu si odpykal necelé čtyři měsíce.

Zástupce adelaidské arcidiecéze rozhodnutí soudu uvítal a zdůraznil, že „v myšlenkách a modlitbách“ je s oběťmi sexuálního násilí na dětech“.

Římskokatolickou církví v posledních letech zmítají skandály spojené se sexuálním zneužíváním dětí ve více zemích. Papež František opakovaně vyzývá k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilých. Hlava církve vydala také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Podle kritiků rozhodnutí soudu bude díky rozsudku složité stíhat pachatele sexuálního zneužívání z řad církevních příslušníků.

Reklama

Doporučované