Hlavní obsah

Bývalý Babišův náměstek podal na vládu žalobu. Uvedl v ní dva důvody, proč byl vyhozen

U soudu skončil jeden z vyhazovů vlády premiéra Babiše.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Bývalý náměstek Ondřej Závodský tvrdí, že vyhazov byl účelový - nechal prověřit Agrofert a bydlení nynější ministryně financí Aleny Schillerové.

Článek

Jeden z prvních vyhazovů bez důvěry vládnoucího kabinetu premiéra Andreje Babiše skončil u soudu.

Žalobu na vlnu čistek z konce loňského roku podal na vládu bývalý náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Závodský byl jedním z více než sedmdesáti ministerských úředníků, kteří loni po nástupu Babiše a jeho týmu o práci přišli. V žalobě, kterou podal k Městskému soudu v Praze, uvádí mimo jiné dva důvody, jež mohly vést novou ministryni financí Alenu Schillerovou k tomu, aby jeho místo zrušila.

Závodský připomíná, že ještě jako náměstek na Ministerstvu financí nechal prošetřit, zda právě Alena Schillerová platí adekvátní nájemné za pronájem státního bytu. Šlo o 5000 korun včetně služeb za byt v centru Prahy.

A jako druhou možnost, která mohla vést k jeho odchodu, uvedl Závodský to, že zahájil prověrku, na kterých státních pozemcích hospodaří někdejší Babišova společnost Agrofert.

„V posledních měsících v souvislosti patrně s naším nařízením šetření pozemků Agrofertu a zároveň v návaznosti s prošetřováním legračního ubytování paní ministryně to pochopitelně té atmosféře nepomohlo,“ řekl Seznamu Závodský.

Bývalý náměstek je proto přesvědčen, že přišel o místo účelově. „Ministryně říkala, že ona tak rozhodla, přitom to mělo být rozhodnutí státního tajemníka,“ dodal.

Ministryně ani zástupci ministerstva se původně k podané žalobě nechtěli vyjadřovat.

Ve středu - den po zveřejnění textu - ministryně Alena Schillerová zaslala Seznamu reakci na případy, o které Závodský mimo jiné opírá svou žalobu podanou k soudu. 

Schillerová uvedla, že nařčení bývalého náměstka odmítá. „Zmiňovaná šetření probíhají a jsou v gesci příslušných útvarů, jsou prováděna řádně, v souladu se všemi právními přepisy,“ uvedla Schillerová.

„Trvám na tom, aby byly výsledky obhajitelné při případném dalším přezkumu jakoukoliv nezávislou institucí, jež pro vyloučení jakýchkoliv dalších pochybností uvítám, včetně posouzení ceny mého předchozího využívání ubytovny Finanční správy,“ dodala.

Reklama

Doporučované