Hlavní obsah

Bývalý „čistokrevný alkáč“ se snaží zachránit další životy. „Alkoholismus se týká skoro každé české rodiny“

Josef Formánek v rozhovoru otevřeně popisuje, jaké to je cítit se jako otrok alkoholu.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Film Úsměvy smutných mužů, natočený podle knihy Josefa Formánka, je právě hitem českých kin. Ve Výzvě Blanky Kubíkové spisovatel vysvětluje, kdy se z člověka stává alkoholik, jak to pozná okolí a co nakonec při léčbě nejvíc zabírá.

Článek

„Je to pomalé, plíživé. Máte pocit, že to máte pod kontrolou,“ říká Josef Formánek. „Velkou část picí kariéry nebylo vidět, že bych se potácel nebo dělal nějaké výtržnosti, ale v určité chvíli vás to zlomí v pase. Začnete pít po ránu, aby vám nebylo špatně, abyste se nepotil, abyste mohl normálně žít a dýchat. Ale je to jen iluze, která vám vydrží tři čtyři hodiny… A v tu chvíli mi došlo, že mám velký problém. Už to nešlo ani s alkoholem, ani bez něj. Cítil jsem se jako otrok alkoholu.“

Zážitky s alkoholismem i pobytem v léčebně popsal v knize Úsměvy smutných mužů, podle níž režisér Dan Svátek natočil film, ve kterém postavu spisovatele Formánka představuje herec David Švehlík.

Jak dnes, po úspěšné léčbě, Josef Formánek snáší návraty do minulosti, například při sledování filmu, co dělá, když ho přepadne chuť dát si pivo, a co mu vlastně v léčbě nejvíc pomohlo? I na tyto otázky odpovídá ve Výzvě.

„V léčebně jsem viděl, že závislost si nevybírá. Byly tam ženy, byli tam chlapi. Byl tam majitel firmy, která měla tři čtvrtě miliardy obrat, byl tam vrcholový sportovec, umělec, zedník, truhlář. Napříč věkem, povoláními. Kosí to všude,“ shrnuje spisovatel.

Josef Formánek, který se proslavil hned svou první knihou Prsatý muž a zloděj příběhů (označovanou za debut desetiletí), v rozhovoru mluví i o svých cestách do Indonésie a Amazonie, o tom, jak se málem stal šamanem, i o dalších připravovaných filmech s Danem Svátkem.

Rozhovor s Josefem Formánkem najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Doporučované