Hlavní obsah

Bývalý člen Pussy Riot Verzilov byl nejspíš otráven. Lékaři nemají jiné vysvětlení

Pjotr Verzilov byl nejspíše otráven.Video: Reuters

 

Reklama

Podle doktorů byl Pjotr Verzilov s největší pravděpodobností otráven. Bývalý vůdce ruské protestní skupiny Pussy Riot již není v kritickém stavu.

Článek

Bývalý vůdce ruské protestní skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov byl velmi pravděpodobně otráven. Oznámila to berlínská nemocnice Charité, kde se Verzilov léčí. Pro jeho obtíže nemají lékaři jiné vysvětlení. Zdravotní stav třicetiletého aktivisty se výrazně zlepšil a už není kritický, Verzilov ale stále potřebuje intenzivní péči. Lékaři jsou přesvědčeni, že se zcela zotaví.

O tom, že mohl být ruský aktivista otráven, hovořili jeho příbuzní od začátku jeho zdravotních potíží v minulém týdnu. „Můžeme k tomu říci, že obrázek, který nyní vidíme, a ty nálezy… skutečně ukazují na vysokou pravděpodobnost, že byl otráven. Naopak nemáme zatím vůbec žádné indicie, že by se stav, v němž se nachází, dal vysvětlit jiným způsobem," uvedli na tiskové konferenci zástupci nemocnice.

Doktoři v Berlíně, kam byl Verzilov převezen v sobotu z Moskvy, také vyjádřili přesvědčení, že příčinou otravy byla látka, která působí na nervový systém a skrze něj na regulaci vnitřních orgánů. Konkrétní toxickou látku ale zatím nenašli. Pravděpodobnost, že ji najdou, je podle nich relativně malá vzhledem k tomu, jakou dobu od otravy lékaři testy dělají.

Příbuzní aktivisty uvedli, že se mu přitížilo po soudním jednání s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou, které bylo před týdnem. Nikulšinová řekla, že Verzilov si nejprve stěžoval, že přestává vidět, „pak nemohl mluvit, potom nedokázal chodit". Bývalá manželka Verzilova Naděžda Tolokonnikovová, která je zřejmě nejznámější členkou Pussy Riot, dnes hovořila o pokusu o vraždu.

Nyní už se aktivistovi daří lépe; nepotřebuje podporu přístrojů pro žádný ze svých orgánů a mohl už také opustit lůžko. Ke zlepšení jeho zdravotního stavu podle berlínských doktorů přispěla i dobrá péče lékařů v Moskvě, kteří měli také podezření na otravu a mladému muži vypláchli žaludek a pročistili krev.

Verzilov, který má i kanadské občanství, patří k nejvýraznějším osobnostem ruské alternativní scény. Proslul zejména jako inspirátor okázalých performancí umělecké skupiny Vojna, je vydavatelem internetového serveru Mediazona, který monitoruje situaci v ruském vězeňství. Třicetiletý muž, který se podle některých informací se skupinami Vojna a Pussy Riot rozešel, byl také jedním z aktivistů, kteří v létě narušili průběh finále světového fotbalového šampionátu v Moskvě tím, že vběhli na hřiště.

Některá německá média už hovoří o podobnosti případu s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou novičok. Z březnového pokusu o vraždu Skripala v anglickém Salisbury viní Londýn Moskvu. Ta to ale popírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované