Hlavní obsah

Bývalý fotbalový boss našel rozsudek svého sporu s asociací ve spisu. Trochu brzy, dříve, než byl vynesen

Foto: Profimedia.cz

Karel Kapr jakožto představitel někdejších střížkovských Bohemians se s fotbalovou asociací soudí od roku 2008.

Reklama

Karel Kapr, šéf někdejšího prvoligového klubu FK Bohemians Praha, nahlédl v úterý do spisu, který soud vede k jeho sporu s fotbalovou asociací o 30 milionů korun. A ke svému úžasu v něm objevil rozsudek, ve kterém se dočetl, že prohrál. Přesněji řečeno: koncept rozsudku. Ten se každopádně ve spisu objevil před ukončením dokazování, předtím než byly proneseny závěrečné řeči. Kapr si už podal stížnost.

Článek

Je to kuriózní příběh, do spisu byly zjevně omylem založeny pracovní materiály soudkyně Jaroslavy Novotné, které tam založeny být neměly.

Konkrétně pracovní soubor nadepsaný jako Rozsudek jménem republiky, ve kterém se uvádí, že se žaloba Bohemians Praha podaná na Českomoravský fotbalový svaz zamítá a že žalující strana je povinna uhradit vítězi sporu náklady řízení v částce 1 157 300 korun.

Foto: archiv

První strana konceptu rozsudku, který se omylem ocitl v soudním spisu.

„Samozřejmě mě překvapilo, když jsme to tam našli. Projednávání sporu ještě u soudu nebylo ukončeno, ale už jsem si tady přečetl rozsudek, že jsme prohráli. To přece není normální,“ konstatuje Karel Kapr.

Materiál má 21 stran, obsahuje celkové odůvodnění a je datován 7. březnem 2019. Je zjevné, že ještě nejde o hotový dokument, obsahuje řadu poznámek, vpisků či podtržených pasáží. A v záhlaví první stránky jsou rukou napsána slova Příprava a Zkopírovat.

Koncept také nezachycuje některá důležitá fakta, zejména skutečnost, že žalující strana v květnu vzala svou žalobu částečně zpět a snížila svůj finanční nárok, který chce vysoudit z původních 51 milionů na 30 milionů korun.

Vedle toho se ve spisu objevil vytištěný e-mail, ve kterém soudkyni přišla od další osoby, podle všeho od jejího syna, rešerše mediálních výstupů o případu Kaprova klubu.

„Je naprosto nepřípustné, aby se takové věci objevily ve spisu. Nebyla vůbec dokončena fáze dokazování, chtěli jsme ještě navrhovat další svědky. Nebyly proneseny závěrečné řeči. A ve spisu už najdeme rozsudek,“ podivuje se Monika Nezbedová, právní zástupkyně žalující strany.

Redakce Seznam Zpráv má kopii konceptu rozsudku k dispozici. V originále byla opatřena razítkem Obvodního soudu pro Prahu 1 a datem 5. 11. 2019. Ve spisu se tedy koncept zjevně opravdu ocitl. A ani samotný soud to nijak nezpochybňuje.

„Může se to stát… Soudce si třeba připravuje jednu z variant rozhodnutí i s odůvodněním, protože jde o složitý výrok. A má přitom připravené obě varianty. Někdy si chce poznamenat myšlenky do svého odůvodnění. Protože pokud rozhodne, musí svůj rozsudek rovnou i ústně odůvodnit. Ta samotná věc, která tu nastala, není úplně šikovná vůči účastníkům řízení. Nemohu ji však považovat za žádné významné pochybení,“ reagovala Alena Novotná, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1, skoro jmenovkyně soudkyně Jaroslavy Novotné, která spor soudí.

Karel Kapr a jeho právní zástupkyně už za spolek Bohemians Praha, který je žalující stranou, podali stížnost předsedovi soudu, ve které ho žádají o dozor nad spisem. A přidali i námitku vůči údajné podjatosti soudkyně Jaroslavy Novotné. „Už dříve jsme s předsedou soudu řešili i to, že paní soudkyně Novotná vynáší v rozporu s předpisy soudní spis z budovy soudu,“ stěžuje si na ni Kaprova advokátka Nezbedová.

Řešení všech těchto nových skutečností a podání logicky vynesení rozsudku ve sporu mezi Kaprovou „Bohemkou“ a fotbalovou asociací ještě více oddálí. Oč v něm jde?

Klubu ze Střížkova, který Karel Kapr vedl, v roce 2005 Českomoravský fotbalový svaz zakázal používat název Bohemians. Po krachu tradiční „Bohemky“, za kterou kdysi hrával Antonín Panenka, totiž tuto slavnou značku přiřkl jinému klubu, který nadále působil a dodnes působí ve vršovickém Ďolíčku.

Kaprův klub posléze podal žalobu na Českomoravský fotbalový svaz, dnes Fotbalovou asociaci ČR. Žádal v ní náhradu 51 milionů korun, o které jej mělo údajně rozhodnutí fotbalového orgánu připravit. Jak? Ve chvíli, kdy vešlo ve známost, že se klub nebude smět jmenovat Bohemians, prý v souvislosti s tím rozvázaly své sponzorské smlouvy s klubem Pivovar Ferdinand a společnost Dymiva Praha. V květnu letošního roku došlo k částečnému zpětvzetí této žaloby. Kapr a spol. si nyní nárokují už jen 30 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Karel Kapr zpovídaný novináři v roce 2010, kdy se řešila korupční aféra, kterou otevřel.

Spor na úrovni první soudní instance se vede už od roku 2008. I kdyby v něm Kaprova strana prohrála, bude mít ještě možnost odvolat se. „Ale za to odvolání bych musel zaplatit 1,5 milionu,“ podotýká Kapr.

Střížkovský klub, který po řadě peripetií pod názvem FK Bohemians Praha přece jen vystupoval, startoval v letech 2008–2010 i v nejvyšší fotbalové soutěži.

Tam absolvoval několik skandálů, když například Kapr zakázal svému klubu nastoupit proti konkurenčním Bohemians ve vršovickém Ďolíčku. Posléze pak Kapr nahlásil údajné korupční jednání ze strany Sigmy Olomouc, verdikty disciplinární komise se však v této věci nakonec otočily proti němu.

Posléze přišel postupný pád. Střížkovský klub nejprve zrušil první tým dospělých, pak i další celky. Účastníkem soudního sporu je spolek Bohemians Praha, ve kterém je Karel Kapr místopředsedou. Spolek vlastní akciovou společnost FK Bohemians Praha, která bývala účastníkem nejvyšší fotbalové soutěže. Oba tyto subjekty již nejsou členy Fotbalové asociace ČR.

Ve střížkovském areálu nyní fungují mládežnické týmy pod hlavičkou Fotbalová akademie Praha.

Reklama

Související témata:

Doporučované