Hlavní obsah

Bývalý hasič vylákal z lidí přes čtvrt miliardy korun. Teď stojí u soudu

Foto: Profimedia.cz

Krajský soud v Brně v úterý začal projednávat případ muže, který měl podvést 229 lidí. Dluží jim 120 milionů.

Reklama

Případ bývalého hasiče, který podle obžaloby převzal od 229 lidí peníze a sliboval jim snadné zhodnocení na burze, začal řešit Krajský soud v Brně. Věřitelé si k němu uložili přes 238 milionů. 120 milionů stále dluží.

Článek

Zamiloval si investice do komodit. Bývalému hasiči Ladislavu Kadlčíkovi se zpočátku na burze dařilo, proto pak na lehký výdělek zlákal stovky lidí. Podle obžaloby převzal od 229 podvedených lidí přes 238 milionů korun. Případ rozsáhlých podvodů v úterý začal projednávat Krajský soud v Brně. „Muži hrozí trestní sazba ve výši pět až deset let,“ uvedla státní zástupkyně Jana Vítková. Kadlčík podle obžaloby věřitelům stále dluží 120 milionů korun. Splatil jen část dluhů.

K podvodům podle obžaloby došlo mezi lety 2004 a 2016. Lidem, kteří mu pod vidinou zhodnocení na burze peníze půjčili, podle státní zástupkyně nedal jasné informace, často si vymýšlel. Nejvíc lidí měl podvést na Olomoucku a Prostějovsku, ale i ve zbytku republiky.

Před soudem se Kadlčík hájil tím, že chtěl obchody na burze pomoci kamarádům k lehkému výdělku. „Nejprve mi své peníze svěřili kolegové hasiči z práce, potom se přidala jejich rodina a další známí,“ popsal. Investujících přibývalo, jenže slibované výdělky jim od Kadlčíka nepřicházely. „Po vypršení lhůty jsem smlouvu často prodlužoval. Když už jsem neměl peníze a věřitelé to nevydrželi, tak na mě podali exekuci,“ sdělil.

Celý příběh podle něj začal v roce 1995, kdy nastoupil k hasičům. „Ta práce mě moc bavila. V té době jsem byl závislý na rodičích, takže jsem chtěl ve volném čase budovat kariéru s perspektivou,“ sdělil Kadlčík.

Do roku 1998 vystřídal několik brigád. Poté začal pracovat ve firmě, která se zabývala spořením a investicemi. „Za dva roky jsem u nich přičichl k oblasti finančních produktů. Jako blesk z čistého nebe se ke mně dostal manuál obchodování na burze. Tehdy jsem si řekl, že právě to chci dělat,“ doplnil.

První peníze pro svého kamaráda údajně zhodnotil kolem roku 2004, a to při ročním úroku třicet procent z investované částky. Peníze mu podle svých slov vyplatil. Výdělky ale nevydržely dlouho. Kadlčík postupně nebyl schopný garantované zisky klientům vyplácet. „Postupně jsem úroky snižoval, protože jsem zjistil, že jsou to opravdu velké částky,“ řekl.

Postupem času stále více zabředával do kolotoče vysokých investic i ztrát. „Obchodováním na burze jsem trávil i dvacet hodin denně. V roce 2012 se mi narodil syn a chtěl jsem se mu více věnovat,“ doplnil Kadlčík.

Burzou to ale nekončilo. Peníze od klientů používal na různé účely, chtěl vydělat třeba nákupem pozemků. Velkou ránou pro něj byla v roce 2015 investice v Rajhradicích u Brna. „Nakoupil jsem pozemky v hodnotě přes 3 miliony korun. Vrátit se mělo 70 až 80 milionů,“ upřesnil. U soudu tvrdil, že v tomto případě sám naletěl na podvod.

V této situaci se snažil uhradit ty nejdůležitější pohledávky. „Dostával jsem výhrůžky týkající se syna. Manželka čelila napadení. Měl jsem strach o rodinu,“ vysvětlil Kadlčík. Dodal, že tou dobou docházel na terapie k psychologovi. Před soudem líčil svůj příběh víc než hodinu.

Soudce Michal Zámečník při dalších jednáních vyslechne desítky poškozených. „Máme jich 229. Dvacet lidí se bude vyslýchat, protože u nich pan obžalovaný zpochybnil částku, kterou buďto přijal, nebo jim byla vyplacena,“ sdělila Vítková.

Další jednání je naplánované na leden příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované