Hlavní obsah

Bývalý hejtman ČSSD Bernard kandiduje za Starosty

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Kandidát Starostů, bývalý člen ČSSD Josef Bernard.

Reklama

Jedním z kandidátů na hejtmana hnutí Starostové a nezávislí v podzimních krajských volbách bude plzeňský exhejtman a bývalý člen ČSSD Josef Bernard.

Článek

Josef Bernard v květnu oznámil odchod z ČSSD, v červnu byl pak odvolán z funkce hejtmana Plzeňského kraje. Nyní se definitivně potvrdily spekulace o tom, že bude kandidovat za hnutí Starostové a nezávislí.

„Za STAN jsem se rozhodl kandidovat, protože slouží pouze občanům, nemají za sebou kmotry a je to pracovitý a osvědčený tým,“ uvedl Bernard na úterní tiskové konferenci, kde hnutí představilo svoje kandidáty do krajských voleb.

Přestup na sociálních sítích okomentoval i šéf ČSSD Jan Hamáček - plán byl prý připravený už před rokem. „Dnes se tato informace potvrdila a ukazuje se, že jeho “odcházení“ z ČSSD byla předem připravená šaráda, která měla tuto dlouhodobě chystanou změnu dresu ospravedlnit," napsal Hamáček.

Starostové věří, že dosáhnou na čtyři hejtmanské pozice. „Naší ambicí je uspět v každém kraji v republice a podílet se na složení takových koalic, které udělají krajskou úroveň transparentnější a čitelnější,“ uvedl předseda hnutí Vít Rakušan.

Kromě Bernarda sázejí na dosavadního libereckého hejtmana Martina Půtu, poslance Petra Gazdíka ve Zlínském kraji a starostku Mnichovic Petru Peckovou ve Středočeském kraji. Tu hnutí „představilo“ už v pondělí, kdy se starostka za mediálního zájmu vydala za premiérem Andrejem Babišem kvůli kompenzaci obcím za podporu pro podnikatele.

V programu chtějí Starostové zdůrazňovat modernizaci školství, kvalitní zdravotnictví, boj se suchem nebo otevřená hejtmanství.

„Ředitelé škol jsou dnes zavaleni zbytečnou administrativou, a ztrácejí tak drahocenný čas určený pro rozvoj školy. Chceme to změnit a omezit administrativu mezi krajem a školami na minimum,“ uvedl Gazdík.

Reklama

Doporučované