Hlavní obsah

Bývalý jihokorejský prezident I Mjong-bak půjde za korupci na 15 let do vězení

Bývalý jihokorejský prezident I Mjong-bak.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Šestasedmdesátiletý I Mjong-bak byl za obvinění z korupce odsouzen k 15 letům vězení a pokutě. Je již čtvrtým vrcholným představitelem země, který byl za podobný skandál uvězněn.

Článek

Bývalý jihokorejský prezident I Mjong-bak, který stál v čele země mezi lety 2008 a 2013, se stal již čtvrtým vrcholným představitelem Jižní Koreje, který byl za posledních 20 let uvězněn. Šestasedmdesátiletý I Mjong-bak byl odsouzen k 15 letům odnětí svobody a pokutě ve výši 13 miliard wonů (zhruba 260 milionů korun) za úplatkářství, zpronevěru a zneužití pravomoci, kterých se měl dopustit v letech 1994 až 2006.

Úplatky, které podle obžaloby dosáhly celkové výše 11 miliard wonů (zhruba 212 milionů korun), měl přijímat mimo jiné i od známé elektronické společnosti Samsung nebo od jihokorejské národní výzvědné služby. Podle I Mjong-baka, který byl obviněn pouhé tři dny poté, co jeho nástupkyni Pak Kun-hje odsoudil soud na základě podobných obvinění k 24 letům vězení, je celý proces politicky motivovaný. I Mjong-bak byl před jmenováním do úřadu známým byznysmenem, mimo jiné zastával vysoký manažerský post v automobilce Hyundai.

Propojení politiků s velkými korporacemi je v Jižní Koreji dlouhodobým problémem. Bývalý vojenský diktátor Čon Tu-hwan byl odsouzen k trestu smrti a jeho nástupce Ro Tche-u odsoudil soud k 22 a půl roku vězení za úplatkářství a podněcování vzpoury v roce 1996. Oběma byly tresty později zmírněny a v roce 1997 byli propuštěni na svobodu.

Pak Kun-hje, která nastoupila do úřadu po I Mjong-bakovi v roce 2013, se stala první hlavou státu v historii, která byla odvolána parlamentem. Nyní si odpykává celkový trest odnětí svobody ve výši 33 let. Spolu s ní byl odsouzen i místopředseda společnosti Samsung I Kun-hi. Součástí obvinění proti I Mjong-bakovi byla i skutečnost, že měl I Kun-hiovi výměnou za úplatek slíbit milost. I Kun-hi byl později skutečně osvobozen a do čela Samsungu se vrátil.

I Mjong-bak se kvůli špatnému zdravotnímu stavu vyhlašování rozsudku nezúčastnil. Obě strany mají nyní týden na odvolání.

Reklama

Doporučované