Hlavní obsah

Bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Langer se nebude ucházet o vedení ODS v Olomouckém kraji

Ivan Langer nebude kandidovat do vedení ODS v Olomouckém kraji.Video: Seznam. cz

 

Reklama

Bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer upustil od záměru ucházet se o místo ve vedení krajské organizace ODS v Olomouckém kraji. Oznámil to dnes na místním sněmu olomouckých občanských demokratů, který měl původně projednat nominaci Langera do užšího krajského vedení strany. Delegáti regionálního sněmu ODS v březnu Langera zvolili do krajského vedení, ale výkonná rada strany kvůli procedurálnímu pochybení toto rozhodnutí anulovala. Regionální sněm bude vedení strany v Olomouckém kraji znovu volit 10. června.

Článek

Langer dnes novinářům řekl, že své rozhodnutí nekandidovat do krajského vedení ODS oznámil po diskusi s předsedou ODS Petrem Fialou, který na místní sněm do Olomouce přijel. „Jsem rád, že Petr Fiala přijel, protože jsou věci, které si máme říkat z očí do očí. A také jsme si je řekli,“ uvedl. Bývalý místopředseda ODS, který z vysoké politiky odešel po neúspěchu ve sněmovních volbách v roce 2010, měl straně z pozice člena vedení krajské organizace pomoci například s organizací předvolebních kampaní.

Podle Langera při diskusi s Fialou panovala shoda v tom, že existuje reálný a virtuální svět, které ale v politice nelze od sebe oddělit. „A že pro to, aby člověk mohl dělat to, co dělá, tedy pomáhat ODS například v předvolebních kampaních nebo se věnovat projektu vzdělávání členské základny, stranickou funkci nepotřebuje. Na základě toho jsem se rozhodl do regionální rady ODS Olomouckého kraje nekandidovat,“ uvedl Langer.

Za ukázku virtuálního světa Langer označil to, že je spojován s kauzou Vidkun. V roce 2015 při policejní akci Vidkun kriminalisté Langera zadrželi a vyslýchali spolu s dalšími lidmi, které prověřují pro údajnou korupci a zneužití pravomocí. Mezi čtyřmi lidmi, kteří byli v kauze Vidkun obviněni, ale Langer není. Policisté při akci zabavili při domovní prohlídce v bytě bývalého ministra vnitra dokumenty a počítač. Langerovy dokumenty ale podle advokátní komory souvisely s výkonem jeho advokátní praxe, komora je odmítla kriminalistům vydat.

Předseda Fiala Langerovo rozhodnutí ocenil. „Já to považuji za dobrý výsledek. Myslím, že to ukazuje vztah Ivana Langera k ODS, jejíž je po celou dobu členem. Že mu záleží na tom, aby ODS dosahovala co nejlepších výsledků. Velmi ten krok oceňuji,“ řekl novinářům Fiala, podle kterého manažerské zkušenosti Langera bude moci ODS nadále co nejlépe zužitkovat.

Langer chce nadále zůstat členem ODS a pomáhat jí. „Já jsem s ODS prožil dobré i špatné časy, ještě lepší a ještě horší časy. Dvakrát jsem dostal nabídku, abych ODS opustil. Nikdy jsem to neudělal. Také na těch posledních jednáních i dnes jsem říkal, že s ODS buď umřu, nebo mě vyloučí. Zatím to na vyloučení nevypadá, takže už mě čeká asi jenom smrt s ODS,“ dodal Langer.

Reklama

Doporučované