Hlavní obsah

Bývalý politik ANO chce 10 milionů jako provizi za dodávku respirátorů

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Volební plakát jihočeského hnutí ANO: Petr Novák a jednička krajské kandidátky Radka Maxová, pozdější europoslankyně.

Reklama

Petr Novák, bývalý manažer Jihočeských nemocnic a rovněž někdejší politik Babišova hnutí ANO, tvrdí: „Byl jsem prostředník při stamilionových obchodech se státem.“ Chce za to deset milionů. Odmítá ovšem říct, co přesně dělal.

Článek

Předloni Petr Novák na vlastní žádost vystoupil z hnutí ANO. Předtím s ostudou opustil místo ve vedení Jihočeských nemocnic – vyšlo najevo, že si v téhle veřejné funkci mohl podle štědré smlouvy vydělat až 600 tisíc měsíčně. A k tomu si ještě pořídil stříbrný služební mercedes.

Kolem bývalého krajského politika pak bylo dlouho ticho.

Sedmatřicetiletý Novák se znovu objevuje na scéně nyní jako majitel společnosti Pure Project, a to v souvislosti s horečnými nákupy během loňského propuknutí epidemie koronaviru. Firma se chce domoci více než 10 milionů. A tvrdí, že se loni – v roli prostředníka – podílela na některých dodávkách respirátorů pro Ministerstvo zdravotnictví. Oněch 10 milionů tedy požaduje jako svůj podíl z obchodu.

Majitel firmy a expolitik Novák ale odmítá vysvětlit, jak konkrétně se na obchodech podílel.

Chce miliony. Ale za co?

Novákův případ souvisí s kauzou, již Seznam Zprávy v uplynulých dnech podrobně popisovaly: Ministerstvo zdravotnictví si loni v březnu objednalo nedostatkové respirátory a další zboží za 1,1 miliardy od společnosti Recea Prague, v té době spíše spící schránky než zavedeného dodavatele ochranných pomůcek.

Jednatel společnosti Jan Kunc měl navíc na krku osmnáct exekucí.

Obchod nakonec nevyšel, ministerstvo kvůli údajně bídné kvalitě respirátorů od kontraktu odstoupilo. Vše nyní směřuje k vleklému obchodnímu sporu před soudem.

Firma Recea Prague kvůli nevydařenému byznysu se státem spadla do dluhů a soud zřejmě brzy rozhodne, jestli ji pošle do úpadku. A jako jeden z věřitelů se o své peníze nyní přihlásil právě bývalý politik ANO Novák a jeho společnost Pure Project. Jak ukazují oficiální dokumenty uložené v insolvenčním rejstříku, Novák tvrdí, že firmě Recea Prague poskytoval „služby v oblasti správy obchodních případů a koordinace dodávek materiálu“.

Novák o podrobnostech nejprve nechtěl mluvit. „Vše je nyní otázkou insolvenčního řízení,“ ozval se později esemeskou, jak napsal, ze „zahraničí s časovým posunem“.

Co je zvláštní: Seznam Zprávy na roli Novákovy firmy v tomto obchodu upozornily už loni v létě, kdy se o případ začala zajímat Národní centrála proti organizovanému zločinu. Tehdy Novák o své roli v obchodu s Ministerstvem zdravotnictví mluvil jako o velmi okrajové. Doslova řekl, že byl jen „sekretářka“, která pomáhala firmě Recea Prague s papírováním.

Foto: Seznam Zprávy

Inženýrský titul Petr Novák nezískal, přesto ho měl uvedený na krajských volebních materiálech.

„Zpracováváme objednávky. My jsme byli ten prostředník. Nám pošle někdo objednávku a my ji přeposíláme na firmu, která má smlouvu s Ministerstvem zdravotnictví,“ prohlásil tehdy Novák. A dodal, že si za tuhle práci účtoval „haléře“ a „koruny“. Tedy žádné obří částky.

Jenže v insolvenčním řízení nyní Novák požaduje 10,2 milionu. Mohlo by to znamenat, že při loňském rozhovoru se Seznam Zprávami neříkal celou pravdu. Anebo ji nyní neříká insolvenčnímu soudu.

„Vždy jsem říkal pravdu, toto mi prosím nepodsouvejte. Ta má však širší kontext a kauza se rychle vyvíjí. Nechci mařit insolvenční řízení, proto bude vše transparentně vysvětleno v rámci insolvence. Tímto beru naši konverzaci za uzavřenou,“ ukončil Novák esemeskovou komunikaci ze zahraničí.

Firma Recea Prague namítá, že Novákově společnosti nic nedluží. „Společnost Pure Project nám přes externí dodavatele nabídla spolupráci spojenou s dodávkami respirátorů z Asie, zejména s administrativní agendou s ní spojenou. Tento záměr spolupráce se však nakonec nenaplnil a nedošlo k využití jejich služeb z naší strany. Proto ani z jejich strany nedošlo doposud k žádné fakturaci,“ řekla jednatelka Lenka Knížková, která už delší dobu komunikuje s médii namísto druhého jednatele Kunce, zatíženého exekucemi.

Ztratily se tři nuly

Novákova společnost Pure Project – sama za sebe, ne jako prostředník – uzavřela loni na jaře několik smluv na dodávky ochranných prostředků i přímo s Ministerstvem zdravotnictví a také se Správou železnic.

První pohled do registru smluv ukazuje, že se jedná například o kontrakty na dodávky ochranných obleků, dezinfekce nebo testů na covid. Nejnižší smlouva zní na 70 tisíc, nejvyšší na 2,3 milionu korun. Po rozkliknutí a pročtení konkrétních objednávek se ovšem u dvou smluv ukáže jiný obrázek.

Smlouva s ministerstvem na dodávku respirátorů, která v základním přehledu registru smluv zní na 119 790 korun, ve skutečnosti podle objednávky dosahuje 119 790 000 korun. Když ministerští úředníci zadávali zakázku do systému, někde se jim ztratily tři nuly. Takže navenek vůbec není poznat, že se jednalo o jeden z největších kontraktů podepsaných během jarní koronakrize.

Totéž, tedy že se obchod tváří jako výrazně levnější, se opakuje u objednávky na testovací soupravy. Ve výpisu všech smluv mezi Ministerstvem zdravotnictví má hodnotu 2,8 milionu korun. Po otevření objednávky se ukáže tatáž cena – ovšem v eurech. To znamená přes 73 milionů korun.

Pro úplnost: ani jeden z obchodů se nakonec neuskutečnil. Ministerstvo říká, že firma Pure Project respirátory ani testy nedodala. Takže nedostala od ministerstva ani korunu.

Inženýr bez vysoké školy

Sedmatřicetiletý Novák se dostal do politiky v roce 2014, jeho ANO se stalo součástí radniční koalice v jihočeském Táboře. Novináři ze serveru Budějcká drbna tehdy vypátrali, že má u jména na volebních materiálech inženýrský titul, ačkoli vysokou školu nevystudoval.

Za hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) dostal funkci v holdingu krajských nemocnic. Nedlouho potom se ukázalo, že hlavní šéf holdingu měl plat až sedm milionů ročně a podobné odměny zajišťovala smlouva i dalšímu manažerovi Novákovi. „Ano, v nemocnicích beru hodně, ale právě jsem chtěl požádat o snížení,“ vysvětlil Novák v roce 2017 serveru Neovlivní.

Jako manažer krajských nemocnic nechal krátce po nástupu koupit mercedes typu CLS 350 za milion. Auto bylo dva roky staré, najeto mělo 24 tisíc kilometrů.

Reklama

Doporučované