Hlavní obsah

Mueller netrvá na tom, aby šel Trumpův bývalý poradce Flynn do vězení

Michael Flynn možná nepůjde do vězení.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Vyšetřovatelé pro Michaela Flynna, bývalého poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, nepožadují vězení. Vyšetřovatelům ruského vlivu na prezidentské volby měl poskytnout zásadní pomoc.

Článek

Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn by neměl být odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení, neboť poskytl vyšetřovatelům kauzy údajné ruské koordinace s Trumpovým volebním týmem zásadní pomoc. Podle amerických médií to v úterý soudu navrhl úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Flynn se před rokem přiznal, že lhal vyšetřovatelům o svých stycích s ruským velvyslancem.

Flynn podle soudních dokumentů vyplněných Muellerovým úřadem spolupracoval s vyšetřovateli celkem při 19 výsleších. Někdejší Trumpův poradce čelí obvinění z křivé výpovědi. Loni v prosinci se přiznal, že lhal vyšetřovatelům o svých stycích s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Od té doby se podle médií aktivně podílí na vyšetřování.

Soud by měl verdikt v jeho případu vynést za dva týdny. Podle sazebníku pro americké federální soudy mu může soudce vyměřit až půl roku za mřížemi, pokud však přihlédne k Muellerovu doporučení, nepůjde Flynn do vězení.

Flynnův čin je podle prokuratury vážný proto, že po 33 letech v armádě měl „zvláště dobře vědět, jakou škodu způsobí poskytnutím nepravdivých informací vládě“. Naproti tomu jeho spolupráce byla pro vyšetřovatele „zvláště cenná“, protože byl na rozdíl od dalších vyšetřovaných lidí „jednou z mála osob s dlouhodobým bezprostředním vhledem“ do vyšetřovaných událostí.

Flynn byl bezpečnostním poradcem Trumpa necelý měsíc a z funkce odstoupil loni v únoru poté, co vyšla najevo fakta o jeho schůzkách s Kisljakem.

Podle televize CNN by Flynnovo svědectví mohlo přinést prezidentovi velké problémy. Trump jakoukoli spolupráci svých lidí s Rusy cílenou na ovlivnění volebních výsledků ve svůj prospěch popírá a vyšetřování označuje za politicky motivovaný hon na čarodějnice. Podle bývalého šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho se v minulosti pokoušel zabránit Flynnovu vyšetřování a opakovaně prohlásil, že Muellerova práce jeho exporadci zničila život.

Podle agentury AP je možné, že nyní svůj pohled na Flynna změní. Podobně to učinil u svého bývalého právníka Michaela Cohena, který rovněž v ruské kauze svědčí. Cohen si podle Trumpa vymýšlí nepravdivá svědectví, aby sám dostal nižší trest za to, že lhal kongresmanům.

Reklama

Doporučované