Hlavní obsah

Bývalý poradce Trumpa Steve Bannon vypovídal před FBI dvacet hodin

FBI vyslýchala Steva Bannona kvůli vměšování Ruska do prezidentských voleb v USA. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý stratég Bílého domu a exšéf volební kampaně Donalda Trumpa Steve Bannon tento týden absolvoval dvacetihodinový výslech. FBI znovu zjišťovala okolnosti možného napojení volebního štábu Donalda Trumpa na Rusko.

Článek

Bývalý šéf volební kampaně Donalda Trumpa Steve Bannon tento týden absolvoval dvoudenní výslech. V něm FBI zjišťovala další možné kontakty volebního štábu Donalda Trumpa s Ruskem. Informovala o tom americká média.

Už ve čtvrtek Bannon absolvoval neveřejné slyšení před členy výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb. Odmítl ale odpovědět na řadu otázek týkajících se údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Po třech hodinách výslechu poslanci zvažovali, že Bannona budou stíhat pro pohrdání parlamentem.

Bývalý Trumpův poradce odpověděl jen na otázky, na něž mu Bílý dům dovolil odpovědět. Podle agentury Reuters přitom odpověď v každém případě zněla „ne” - podrobněji Bannon vypovídat odmítal. Stejný postup zvolil i při lednovém kongresovém jednání.

Páteční výslech vyšetřovatelů FBI trval dohromady dvacet hodin, informovala o tom televize NBC News. Údajně tentokrát Bannon odpověděl na všechny otázky členů Muellerova týmu. Jaké otázky to byly a kde se výslech přesně uskutečnil, není známo.

Vyšetřovatelé se zajímají o události v období mezi vítězstvím Trumpa v prezidentských volbách v listopadu a jeho lednovou inaugurací. Také vyšetřují Bannonovy kontakty s Trumpem jak během Bannonova působení v Bílém domě, tak i po srpnovém vyhazovu. Trump se tehdy svého strategického poradce zbavil po zveřejnění skandální knihy. Bannon v ní ostře kritizoval poměry v Bílém domě.

O tom, zda bude Bannon kvůli odmítání vypovídat v Kongresu obviněn z pohrdání parlamentem, rozhodnou hlasováním poslanci a poslední slovo bude mít podle agentury AP šéf sněmovny Paul Ryan.

Reklama

Doporučované