Hlavní obsah

Bývalý poslanec a starosta za ČSSD žije v bytě, na který dal developer milionovou slevu

Foto: Vojtěch Blažek

Byty v Pískové ulici v Praze 12 se stavěly v době, kdy byl Jaroslav Adámek z ČSSD starostou této městské části.

Reklama

František Adámek stavbu bytového domu řešil jako starosta Prahy 12. Po kolaudaci se do jednoho z bytů nastěhoval. Ostatní obyvatelé však zaplatili plnou cenu.

Článek

V Pískové ulici v pražských Modřanech stojí od roku 2011 třípatrový bytový dům. Místo je to hezké – na okraji vilové čtvrti, s výhledem do zeleně.

V přízemním bytě číslo 5 žije už od kolaudace František Adámek, bývalý starosta Prahy 12 a do předloňska také poslanec ČSSD.

Jako místní politik měl roky na radnici na starosti výstavbu a územní plánování. Ve Sněmovně se věnoval stavebním předpisům.

Jak ukazují dokumenty, které Seznam získal, čtyřpokojový byt obývaný exposlancem Adámkem a jeho ženou prodal developer o více než milion levněji než srovnatelné byty v domě.

Bytový dům postavilo družstvo Adámkova stranického kolegy z ČSSD. A to právě za Adámkova působení ve funkci starosty, kdy městská část byla k tomuto projektu vstřícná – například když šlo o vytvoření parkovacích míst.

Sleva z pěti milionů na čtyři

Dům vybudovalo Stavební bytové družstvo Pokrok, které spravuje v Praze zhruba 23 tisíc bytů. Podle ceníku zveřejněného v družstevním časopisu v roce 2010 se byt obývaný Adámkovými nabízel za 5 047 414 korun. Ale podle dokumentů Seznamu se nakonec prodal za 3 947 000 korun.

Byt má rozlohu 108 metrů a terasu 8,5 metru. Stejné byty v domě (jen s malinko větší terasou) se přitom prodaly za 5 245 766 korun. Tedy za ceníkovou hodnotu. Z přepočtu na cenu za metr vychází, že politikův byt byl dokonce v tomto ohledu ze všech nejlevnější: stál 36 512 korun za metr, což je přibližně o sedm tisíc méně, než jaká byla cena bytu 1+kk.

„Moc vám nerozumím. Byt v Pískové není můj, ani mé manželky. Víc k tomu nemám co sdělit,“ reagoval napoprvé Adámek žádost o rozhovor. Celou dobu pak komunikoval pouze SMS zprávami, osobní rozhovor odmítl.

Foto: Vojtěch Blažek

Byt číslo pět obývá rodina politiků Adámkových.

Je to skutečně tak: v bytě o rozloze 108 metrů sice Adámkovi bydlí, členy družstva Pokrok, které dům vybudovalo, však nejsou. Adámek jméno skutečného majitele neřekl. Oldřich Sova, předseda družstva Pokrok a Adámkův známý, nejprve reagoval: „Jestli si to dobře pamatuju, tak je to tchán pana Adámka.” A později už na další otázky ohledně majitele nechtěl odpovídat. „Řekl jsem všechno, co jsem chtěl,“ prohlásil.

Protože se jedná o byt družstevní, není možné vlastníka zjistit z katastru nemovitostí. Byt je napsaný na Pokrok.

„Platil Adámek. Tedy vlastně tchán“

Že na byt byla sleva, nakonec – opět po několika SMS zprávách – potvrdil i Adámek. „Byt byl oficiálně zlevněn družstvem Pokrok. Důvody neznám. Třeba vám to sdělí,“ napsal.

Ale předseda družstva Sova naopak slevu popřel. „Pan Adámek platil normální cenu,“ řekl Sova. Adámek? Takže družstevníkem není tchán, jak Sova prve uvedl? „No tak ten jeho tchán,“ opravil se.

Podle šéfa družstva Sovy jsou údaje v dokumentech Seznamu chybné – ty, které ukazují, že byt stál o milion méně. Ale zároveň Sova odmítl schůzku, na které by si mohl čísla prohlédnout a případně ukázat taková, která jsou podle něj správná. „Mě problémy soudruha Adámka a jeho ženy nezajímají,“ řekl rozčileně.

Rozhovor: Problémy soudruha Adámka mě nezajímají, říká šéf družstva.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Proč je sleva pro byt číslo 5 problém?

Zaprvé – protože jde o družstevní projekt, složili se na něj všichni členové. Takže kvůli zlevnění jednoho bytu vlastně zaplatili za ten svůj víc. Navíc město se k takovým projektům obvykle vyjadřuje – například k napojení na dopravu a k dalším technickým otázkám.

Na webu Prahy 12 je možné dohledat mimo jiné usnesení, jímž radní – v čele se starostou Adámkem – pronajali družstvu pozemky pro vybudování parkovacích míst kolem domu. Na otázku, jestli tehdy kolegy z rady upozornil, že se do jednoho z bytů bude stěhovat, Adámek neodpověděl.

„Pokrok dům zkolaudoval před tím, než jsem se stal starostou,“ popřel v jedné z textových zpráv na dotaz, zda mohl být ve střetu zájmů. Není to ale pravda: Adámek se dostal do čela Prahy 12 po volbách v roce 2010, kolaudace se uskutečnila v prosinci 2011.

Starosta jako osobnost družstva

Příkladů sepětí exstarosty Adámka s bytovým domem a družstvem Pokrok je víc. Adámkova manželka od začátku chodila – za byt číslo 5 – na schůze družstevníků, kde se například řešil úklid společných prostor a další provozní věci kolem domu. Adámek měl v přízemí budovy poslaneckou kancelář.

Jak už zaznělo, s předsedou Sovou se znají. V době Adámkova starostování se navíc Sova stal členem bytové komise při radnici. Družstevní časopis Krok v létě 2010, před komunálními volbami, otiskl s Adámkem rozhovor – politika představil jako „osobnost družstva“.

Na jaře roku 2012, tedy déle než rok po nastěhování obyvatel domu, vychází další rozhovor s Adámkem s titulkem: „Radnice Prahy 12 má zájem o spolupráci s SBD Pokrok“.

Po kauze se směnkou vyhořel ve volbách

Na jiný případ nejasností kolem rodiny Adámkových upozornil Seznam loni v říjnu.

Manželka Jaroslava Adámková, tehdy místostarostka Prahy-Libuše za ČSSD, vložila do veřejného přiznání příjmů směnku na 10 milionů – vystavenou developerem, který chystal výstavbu bytů v Praze 12, kde měl tuhle agendu na starosti její manžel coby radní. Majitel developerské firmy navíc od Prahy 12 dostával stavební zakázky v řádech desítek milionů.

Adámková nejprve o směnce, splatné v roce 2020, nechtěla mluvit. Později vysvětlovala, že developerské firmě prodala část pozemků. A že směnka je pojistkou, že jí developer zaplatí. Jenže podle smlouvy uložené na katastru měl developer zaplatit převodem na účet během několika dní. Jinak prodej padá.

Navíc by Adámková takovou transkací velmi riskovala: kdyby firma zkrachovala, neměla by ani peníze, ani pozemek.

Její manžel František Adámek tehdy řekl, že žena vložila směnku do registru, a tím splnila povinnost podle zákona o střetu zájmů. „Já nepřekvapivě sdílím její názor, že už není potřeba nic dalšího vysvětlovat,“ prohlásil Adámek.

V říjnových komunálních volbách kandidoval Adámek v Praze 12 jako sociálnědemokratická trojka. ČSSD ve volbách propadla, vůbec se nedostala do zastupitelstva. Stejně dopadla v Praze-Libuši i jeho manželka.

Reklama

Doporučované