Hlavní obsah

Bývalý pražský imám, který se dal na stranu teroristů, zůstává ve vazbě

Soud začne v lednu řešit obžalobu na tři Čechy, kteří se dali na stranu teroristů.

Reklama

V lednu začne soud řešit obžalobu na trojici Čechů, kteří se dali na stanu teroristů a podíleli se také na financování terorismu.

Článek

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh, který je obžalován za to, že se dal na stranu teroristů, zůstává ve vazbě. V pátek o tom rozhodl pražský městský soud, potvrdila Seznamu jeho mluvčí Markéta Puci.

Důvodem, proč ho nechal soud ve vazbě, podle Puci je, že by mohl pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl před stíháním uprchnout.

Ve vazební věznici je Shehadeh již od loňského listopadu, kdy byl v cizině dopaden.

Z obžaloby, se kterou se mohl Seznam seznámit, mimo jiné plyne, že policisté mají k dispozici třeba jeho komunikaci s jedním z členů pražské muslimské obce. Shehadeh mu posílal zprávy v době, kdy odjel do Mauretánie, protože se podle svých slov obával trestního stíhání.

Shehadeh třeba psal, že sází na to, že se tuzemští vyšetřovatelé spokojí s tím, že z Česka odjel a již se nevrátí. Jenže byl zadržen. A u jednoho z vazebního zasedání řekl, že podporoval organizaci, která bojovala proti okupaci.

„To neznamená, že bych ji podporoval ve všem, co dělá. Jediným cílem bylo podpořit ji v boji proti okupaci a pomoci hladovějícím, raněným a umírajícím. Je mi jedno, jestli bojovali, nebo ne,“ cituje Shehadeha obžaloba.

Bývalý pražský imám podporoval konkrétně organizaci an-Nusra (od ledna 2017 vystupuje pod názvem Haját Tahrír aš-Šám – Shromáždění pro osvobození Levanty), která má za cíl svrhnout syrskou vládu a nastolit právo šaría v celé oblasti. Rada bezpečnosti tuto organizaci označuje za teroristickou a spjatou s al-Káidou.

Obžalován byl společně s bratrem a jeho manželkou. O nich – na rozdíl od Samera Shehadeha – nemají policisté od října 2017 žádné informace.

Shehadehova švagrová tehdy psala ze Sýrie své matce několik zpráv. Sdělila jí, uvádí obžaloba, že je teroristkou, že jí nikdo nemanipuluje a že je v Sýrii dobrovolně.

„Kdybychom přijeli do ČR, tak bychom přijeli, abychom zabili co nejvíce lidí,“ cituje dokument obžalovanou ženu.

Psala také, že jejich vzorem je Usáma bin Ládin. A když prý na Západě zahyne hodně lidí, jsou ona a její spolubojovníci šťastní a radují se z toho.

Trojice čelí obžalobě také za financování terorismu. Vyšetřovatelé popisují, že Shehadeh získal peníze ze sbírek, které organizoval mezi českými a slovenskými muslimy. Částky od stovek do několika tisíců korun chodily na dva účty u slovenské banky.

Shehadeh, jak uvedli policisté, přitom tvrdil, že tyto finanční prostředky budou využity na pomoc chudým či zraněným v Sýrii nebo na výstavbu modlitebny v Beninu. Nechal si proto ze Sýrie poslat i videa, na kterých se aktéři vydávali za civilisty zraněné při náletu v Aleppu.

Podle policie ale byly peníze doručeny teroristické organizaci.

Reklama

Doporučované