Hlavní obsah

Bývalý premiér Nečas byl obžalován z křivé výpovědi

Expremiér Petr Nečas s manželkou.

Reklama

Jde o dvě svědectví, která bývalý předseda vlády poskytl úřadům při vyšetřování případu zneužití Vojenského zpravodajství, v němž byla mezi obviněnými jeho druhá manželka Jana.

Článek

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS).

Podle serveru Aktuálně.cz, který tuto informaci přinesl, se někdejší premiér bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové.

„Trestní věc obviněného RNDr. Petra Nečase napadla ke zdejšímu soudu dnešního dne,“ sdělila serveru místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Za křivou výpověď lze uložit až tříleté vězení.

Kauza zpravodajců přispěla v červnu 2013 k pádu vlády, v jejímž čele Petr Nečas stál. Někdejší ředitelka Nečasova kabinetu Nagyová podle pravomocného rozsudku nezákonně zaúkolovala o rok dříve vojenské zpravodajce, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku. Justice ji za to potrestala tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Nečase policie obvinila z křivého svědectví loni v listopadu. Soudnímu senátu totiž tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Ve druhé z Nečasových obžalob státní zástupci tvrdí, že Nečas s manželkou a s někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem přislíbili v roce 2012 občanskodemokratickým poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu, a nechají tak projít vládní daňový balíček. Nečasovi za to hrozí až šestileté vězení.

Nečas je zatím jediným předsedou české vlády, jehož kauzy se dostaly až k soudu. Současný premiér Andrej Babiš (ANO) je od října 2017 s přestávkami stíhaný v kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Reklama

Související témata:

Doporučované