Hlavní obsah

Bývalý prezident Brazílie Lula zřejmě opustí vězení. V posledních volbách měl být Bolsonarův rival

Foto: Flickr.com/LSE Library

Exprezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva.

Reklama

Luiz Inácio Lula da Silva pyká ve vězení kvůli údajné korupci.

Článek

Brazilský nejvyšší soud přijal těsným poměrem hlasů dlouho očekávané rozhodnutí, které by mohlo vést k osvobození tisíců vězňů, včetně bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy obviněného z korupce. Oznámila to v pátek agentura AFP.

Soudci v poměru 6 : 5 ukončili judikaturu (rozhodovací praxi), podle které lze uvěznit obviněného ještě před vyčerpáním všech opravných prostředků, pokud jeho odsouzení potvrdil odvolací soud. To byl i Lulův případ. Jeho právníci již oznámili, že chtějí požádat o okamžité propuštění bývalého prezidenta, který je „nespravedlivě vězněn již 579 dnů“.

Čtyřiasedmdesátiletý Lula si odpykává osm let a deset měsíců za korupci kvůli tomu, že jako úplatek od stavební firmy OAS dostal luxusní byt. Obvinění odmítal a považoval se za oběť spiknutí, které mu mělo zabránit v návratu k moci.

Do vězení musel nastoupit loni v dubnu, což mu znemožnilo kandidovat v prezidentských volbách, ve kterých byl podle průzkumů hlavním favoritem. Lulu odsoudil v první instanci soudce Sérgio Moro, který se následně stal ministrem spravedlnosti ve vládě krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara.

Lula, který stál v čele Brazílie od ledna 2003 do ledna 2011, se dodnes těší široké oblibě díky sociálním programům, které pozvedly z bídy miliony obyvatel.

Reklama

Doporučované