Hlavní obsah

Bývalý Putinův poradce byl možná zavražděn, když se chtěl sejít s Američany, tvrdí novinář

Proč zemřel Putinův člověk?Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další podezřelé úmrtí někdejšího ruského prominenta, který byl blízko prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Článek

Když byl bývalý Putinův poradce Michail Lesin nalezen v roce 2015 ve washingtonském hotelu mrtev, byl jako důvod smrti uveden podle oficiálního vyšetřování pád v opilosti. Nyní doposud nezveřejněná pitevní zpráva, kterou získalo Rádio Svobodná Evropa, poukazuje na podezřelé detaily tohoto případu. Zranění jsou podle některých forenzních expertů velmi neobvyklá a nasvědčují spíše vraždě než náhodnému úmrtí.

„Provedl jsem asi 12 tisíc pitev a nikdy jsem neviděl frakturu hyoidní kosti na někom, kdo by jen upadl v opilosti,” uvedl například Donald Jason, poradce v oblasti soudní patologie.

Rozsah zranění na hlavě, krku, těle a končetinách mrtvého vyvolávají další pochybnosti o tom, že Lesinova smrt byla jen náhodná.

„Jelikož mělo jít o nikým nezaviněnou smrt, tak se jedná o neobvyklou konstelaci zranění,“ říká Tom Andrews, bývalý šéf soudních lékařů ve státě New Hampshire.

Lesin udělal kariéru v 90. letech v televizi. Pak se stal tiskovým mluvčím prvního ruského prezidenta Borise Jelcina. A na začátku nového tisíciletí byl za Putinova vládnutí ministrem pro média. Lesin pak také zakládal televizi Russia Today, později známou jako RT. A pod kontrolu Kremlu pomáhal dostat i další ruské televizní stanice. Z postu kremelského poradce byl propuštěn v roce 2009, údajně kvůli etickým prohřeškům. Pak Lesin téměř zmizel z veřejného života.

Americkým novinářem, který kauzu podivného úmrtí Michaila Lesina otevřel, je Mike Eckel z Rádia Svobodná Evropa. V exkluzivním rozhovoru pro pořad Svět bez obalu tvrdí, že nově zveřejněná pitevní zpráva sice nepřináší jednoznačný důkaz, že by byl Lesin zavražděn, ale na druhou stranu z ní ani přesvědčivě neplyne, že by se jednalo o náhodný úraz.

„Lesin byl velmi bohatý. Jeho majetek pravděpodobně pocházel z televizní reklamní agentury, která se jmenuje Video International a která byla založena na začátku 90. let po pádu Sovětského svazu. Jeho majetek tehdy extrémně narostl a zvětšoval se i později, když patřil v Kremlu do Putinova nejbližšího okruhu,” říká Eckel. „Je velmi mnoho lidí, se kterými se za tu dobu nepohodl – obchodní partneři, vládní úředníci. Velmi snadno by se dal vytvořit dlouhý seznam nepřátel, kteří by mohli Lesina chtít zabít.“

„Objevily se také určité spekulace a zprávy o tom, že Lesin byl ve Washingtonu proto, aby se setkal se zástupci amerického ministerstva spravedlnosti, pravděpodobně ohledně informací, které měl o Putinovi, Kremlu a ruské politice. Ruská zpravodajská služba se o tom mohla dozvědět a dala příkaz k jeho zabití. Tato informace se ale doposud nepotvrdila. Nebyli jsme schopni ji nějak prokázat. Ale určitě to není nereálná možnost.“

Lesin se moc neukazoval na veřejnosti, vlastnil dva domy v Beverly Hills v Kalifornii a zjevně měl stále velký majetek. „Takže se nezdá nereálné, že by se mohl snažit své bohatství v Americe uchránit, a proto chtěl mluvit s americkými úřady, které mu mohly pomoct. Ale znovu zdůrazňuji, že to zatím není nijak potvrzené,” říká americký novinář.

Reklama

Související témata:

Doporučované