Hlavní obsah

Měl Zeman rakovinu? Bartík chce prověřit zdraví prezidenta. Soud není proti, když to zaplatí

Advokát prezidenta Marek Nespala komentuje případ před zahájením soudu.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bývalý radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík napsal na Facebook, že má prezident Miloš Zeman rakovinu. Prezidentská kancelář po něm nyní u soudu požaduje omluvu a pět milionů korun.

Článek

Neúspěšným pokusem o smír dnes Městský soud v Brně zahájil projednávání žaloby prezidentské kanceláře na bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). Bartík před dvěma lety před volbami na internet napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Hrad tvrzení odmítl a Bartíka zažaloval kvůli ochraně osobnosti. Žádá omluvu a pět milionů korun. Podal i trestní oznámení, jež policie už dříve odložila. Bartík následně požádal o znalecký posudek prezidentova zdravotního stavu. Soud se návrhu nebrání, pokud Bartík i žalovaná strana zaplatí zálohu kolem deseti tisíc korun na soudního znalce z oboru zdravotnictví a onkologie. Soud pak jednání odročil na neurčito.

„Základní sdělení, že panu prezidentovi zbývá sedm měsíců života, bylo evidentně nesmyslné. Jsme přesvědčeni, že šlo od pana Bartíka o zlý úmysl a podle toho bude náležitě oceněn soudem. Pokud vysoudíme požadovanou částku pět milionů korun, půjde nějakým způsobem na charitu,” uvedl před začátkem soudu advokát prezidenta Marek Nespala.

Soudce Městského soudu v Brně Radek Malenovský na úvod poptal obě strany, jestli by případně mohlo dojít ke smíru. Žalovaný Svatopluk Bartík se přes advokáta nechal slyšet, že by možná uvažovali o omluvě, pokud by žalobce netrval na pětimilionovém odškodném.

Během procesu se situace změnila. Bartík se po pauze prezidentovi omluvil, ale jen částečně. „Já bych se tímto chtěl omluvit za formu sdělení. Uvědomuji si, že z hlediska důstojnosti nebyla zcela v pořádku. Mrzí mě to. Za to se omlouvám, nicméně nikoli za informaci samotnou,“ řekl.

Advokát Nespala nabízenou možnost smíru v pauze probral s prezidentem. Ten podle něj trvá na omluvě, sníženém odškodném na 4 miliony korun a je ochotný vzdát se práva na náhradu nákladů za proces. „Nicméně na podané žalobě trváme. Považujeme za nedostatečné omluvit se tímto způsobem. Žalobce rakovinu nemá, neměl, v avizované době nezemřel. Informace byla šířená v době vrcholící kampaně,“ uvedl Zemanův advokát.

Ze spisu vyplývá, že Bartík získal informaci o prezidentově údajné rakovině od vysoce erudovaného lékaře, který prezidenta ošetřoval při náhlé zdravotní indispozici. Tato osoba měla být také přítomna u diagnózy, kdy zaznělo, že pokud se nebude léčit, zbývá mu sedm měsíců života.

Středeční jednání je nařízené na celý den. „Ve věci tedy bude probíhat dokazování, kdy s ohledem na skutkovou a právní složitost věci zatím nelze předpokládat, že by již došlo k vyhlášení rozhodnutí, a dle sdělení pana soudce nemůže ani takovou skutečnost předjímat,“ uvedla mluvčí soudu Petra Hovorková.

Žaloba na soud dorazila už v listopadu roku 2017. Od loňského června byl ale spor přerušený. Hrad chtěl totiž vyčkat, jak dopadne paralelní spor, v němž prezidentská kancelář podala trestní oznámení na podezření z pomluvy. Policie věc loni v prosinci odložila a Hrad se stížností neuspěl ani u dozorujícího státního zástupce.

Bartík facebookový status uveřejnil před prezidentskými volbami. Podle něj měla veřejnost právo vědět, jak na tom prezident a zároveň kandidát na další období zdravotně je. Kancelář i Zemanův lékař tvrzení odmítli.

Reklama

Související témata:

Doporučované