Hlavní obsah

Bývalý rakouský vicekancléř Strache utrácel stranické peníze za hry

Foto: Profimedia.cz

Heinz-Christian Strache.

Reklama

Po korupčním skandálu Ibizagate rakouský politik Heinz-Christian Strache na své funkce rezignoval. V pondělí se ale na bývalého rakouského vicekancléře a expředsedu rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) provalila další nepříjemnost. Ze stranického účtu FPÖ měsíčně utrácel až 3000 eur za upgrade online hry Souboj klanů, píše server DW.

Článek

Bizarní detail ze Stracheho života obsahovala už ibizská zpráva podaná rakouské federální policii v roce 2015. V souvislosti s pondělním odhalením Austrian Kleine Zeitung reportér Georg Renner tweetoval screenshot z dokumentů federální policie, podle kterého byl politik na strategické hře závislý. Tehdejší vůdce FPÖ uvedl, že účet své strany pro hru použil omylem a peníze vrátil. Cílem hry Souboje klanů je vybudovat město, bránit ho a dobývat území jiných hráčů.

Bývalý vůdce krajně pravicové Svobodné strany Rakouska v říjnu na všechny své politické posty rezignoval po takzvaném skandálu Ibizagate. Šestihodinová nahrávka ze skrytých kamer a odposlechů zachytila předsedu FPÖ Stracheho a jeho spolustraníky na španělském ostrově Ibiza, kde jednali s ženou vydávající se za neteř ruského oligarchy. Ve skutečnosti šlo ale o korupční dohodu opřenou o příběh, že se žena chystá v Rakousku investovat několik set milionů eur a spolupracovat přitom s FPÖ před parlamentními volbami v roce 2017.

Heinz-Christian Strache po propuknutí aféry také nechal špehovat své spolustraníky. Podle deníku Kronen Zeitung z materiálů nalezených při domovní prohlídce u politika, kvůli kterému v květnu padla vláda, vyplývá, že své bývalé spolupracovníky podezíral, že stojí za „politickým atentátem” namířeným proti němu.

Reklama

Související témata:

Doporučované