Hlavní obsah

Bývalý Rathův poradce Filip Bušina získal byt v milionářské rezidenci

Filip Bušina získal byt v milionářské rezidenci

 

Reklama

Bušina byl souzen za daňové úniky, ale soud ho osvobodil. Nyní někdejší náměstek středočeských nemocnic čeká na odvolací proces.

Článek

Před smíchovskou rezidencí Švédská stojí červený kabriolet Ferrari a za volantem je jako host pořadu One Man Show usazen miliardář Karel Janeček. Vozem dražším než pět milionů a rezidencí, v níž vlastní byt za 52 milionů, ilustruje své bohatství.

Nejvíce ceněný byt však ve Švédské nemá, ten patří někomu jinému.

Jeho majitel Filip Bušina byl před osmi lety investičním náměstkem středočeských nemocnic a poradcem Davida Ratha. Před rokem byl u soudu osvobozen v případu krácení daní.

Osobní věc

Rezidenci Švédská, projekt dostavěný před šesti lety, tvoří tři stavby, dohromady však jen sedm bytů. Bušinův je z nich největší.

Filip Bušina Seznamu řekl, že dvoupatrový penthouse, který zabírá přes čtyři sta čtverečních metrů, koupil.

Na další doplňující otázky už nechce odpovídat. „Nezlobte se, ale to je osobní věc. O tom, kde bydlí moje rodina, se nechci bavit,“ vysvětluje do telefonu.

Seznam zjistil, že Bušinův byt původně koupila v březnu 2011 společnost Albeldor za téměř 63 milionů korun. Loni v listopadu se Filip Bušina stal jejím jediným akcionářem a tím i majitelem penthouse.

Jak to popisují výroční zprávy Albeldoru, stalo se tak díky finanční půjčce, kterou Bušina firmě poskytl a kterou společnost podle smluv nesplatila v domluvené lhůtě. Albeldor měl Bušinovi k prvnímu prosinci 2015 vrátit dohromady 40,6 milionu korun. Protože společnost za úvěr ručila svým veškerým majetkem, získal někdejší středočeský manažer firmu a s ní i vícepodlažní bydlení.

Až do prosince 2015, kdy vypršela lhůta ke splátce půjčky od Bušiny, byl jediným akcionářem Bosňan Renzo Lagumdžija. Podle obchodního rejstříku má trvalé bydliště v Praze-Košířích na stejné adrese jako Bušinova manželka Ajla, jejímž rodištěm je také Bosna a Hercegovina. A z Bosny pochází i muž, který za Albeldor podepsal v roce 2011 kupní smlouvu k bytu.

Otázku, zda a jak se zná s bývalými manažery Albeldoru, nechal Filip Bušina bez odpovědi. „Nezlobte se, nemám zájem,“ řekl a ukončil hovor.

Boxer, hoteliér, manažer

Seznam hovořil s Filipem Bušinou telefonicky.

Někdejší Rathův poradce byl zprvu ochotný se o svých majetkových poměrech bavit a dokonce se nabídl, že redakci pošle své majetkové přiznání. Když však Seznam položil otázky, jak získal byt v rezidenci Švédská, odmítl odpovídat s už citovaným vysvětlením, že jde o soukromí jeho rodiny.

Filip Bušina plnil stránky novin už od devadesátých let – jako vrcholový boxer. Když se jeho kariéra zlomila po mistrovství světa v roce 1999 v americkém Houstonu, kde vypadl v prvním kole, začal s podnikáním.

Ve čtyřiadvaceti letech koupil hotel Alice u Karlových Varů. Podle údajů z obchodního rejstříku postupně působil celkem v patnácti společnostech.

Devět z nich je v likvidaci, insolvenci, nebo jsou z rejstříku vymazány.

Dnes je někdejší náměstek hejtmana Ratha jediným akcionářem ve dvou firmách. Kromě Albeldoru jde ještě o analytickou firmu Sacr. Z pozice jednatele pak Filip Bušina vede firmu E-visage UKR.

Obžalován a nevinný

Začátkem léta 2009 tehdy třiatřicetiletého Bušinu zatkla policie a obvinila v případu daňových úniků. Překazila mu tím kariéru investičního náměstka středočeských nemocnic. Bušina také ukončil své členství v sociální demokracii.

O šest let později však odcházel od soudu jako nevinný muž.

V listopadu 2015 Krajský soud v Praze Bušinu nepravomocně osvobodil. Dalších osm spoluobžalovaných odsoudil na čtyři až sedm let za mřížemi. Podle soudu způsobili státu krácením daní, korupcí a praním špinavých peněz škodu 620 milionů korun.

U Bušiny soud konstatoval, že se jeho trestná činnost neprokázala. Soudce Robert Pacovský  (soudil i hlavní větev případu Davida Ratha) nepřipustil jako důkazy telefonní odposlechy, protože podle něho nebyly řádně odůvodněny. V soudní síni je ani nepustil, s odůvodněním, aby neovlivnily jeho rozhodování.

Bušina během soudu prohlásil, že by byl radši, kdyby Pacovský odposlechy pustil. „Nevzbuzovalo by to dohady, že mi to pomohlo, abych nebyl odsouzen. (…) Já se nedomnívám, že z těch odposlechů vyplývala moje vina. Možná z nich může vyplývat vina někoho jiného, ale moje určitě ne. Proto jsem z nich neměl a nemám obavy,“ řekl tehdy médiím.

A mimochodem - při procesu s Davidem Rathem soudce Pacovský odposlechy připustil - a odvolací Vrchní soud kvůli tomu verdikt zrušil. Právě proto, že dospěl k závěru, že nebyly řádně odůvodněny...

Na dráze akademika

Také Filipa Bušinu ještě v kauze daňových úniků čeká odvolací soud.

„Ve věci bylo v srpnu loňského roku podáno státní zástupkyní odvolání v neprospěch obžalovaných. Veřejné zasedání dosud nebylo nařízeno,“ napsal Seznamu státní zástupce Marek Bodlák.

Bušina se dnes podle svých slov naplno věnuje akademické dráze. Na svých osobních internetových stránkách krom jiného uvádí, že má dva doktoráty a habilitaci. Studoval i na moskevské státní univerzitě strojírenství.

Reklama

Související témata:

Doporučované