Hlavní obsah

Bývalý rektor Hampl potvrdil, že dostal nabídku na předsedu Senátu

Foto: Kancelář Senátu

Senátor Václav Hampl

Reklama

Pokud KDU-ČSL získá v Senátu nejsilnější klub, novým šéfem horní komory bude nejspíš Václav Hampl. Potřebujeme silného lídra, který bude s to oponovat Hradu, zní od lidovců.

Článek

Ani Drahoš, ani Bělobrádek, ani Čunek. Podle zjištění Seznamu by mohl patřit k největším favoritům na příštího šéfa Senátu bývalý rektor Karlovy univerzity a stávající senátor Václav Hampl.

Sám Hampl informaci potvrdil. „Různé kluby a různí členové Senátu se mnou na toto téma opakované hovoří delší dobu. A z těchto rozhovorů vím, že mám zřetelnou podporu,“ řekl Hampl Seznamu.

A dodal, že by o post stál: „Jsem připravený se této pozice případně ujmout.“

Mezi lidovci se o Hamplovi hovoří před druhým kolem volby opatrněji.

„Je to určitě jeden ze žhavých favoritů,“ potvrdil jeden ze zákonodárců KDU-ČSL, který si nepřál být jmenován. „Je to ale zatím otevřené,“ připomíná.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek tak zatím nechce na téma případného lidoveckého šéfa Senátu spekulovat. S Václavem Hamplem prý on sám o takové variantě ani nemluvil.

„Pro mě je ideální kandidát ten, kdo už má ze Senátu zkušenosti. Který je straník, protože je to politická funkce. A který bude mít konsensuální podporu napříč politickými stranami v Senátu,“ řekl Bělobrádek.

Václav Hampl není členem žádné strany, kandidoval do Senátu jako nestraník na společné kandidátce KDU a SZ. Je členem lidovecké frakce, ale do KDU-ČSL nevstoupil.

Na druhou stranu, možnost, že bude Hampl zvolen, zvyšují nejen zkušenosti s prací v Senátu, ale také autorita, které se mezi zákonodárci napříč kluby bývalý šéf největší tuzemské univerzity těší.

„Za stávající situace je důležité, aby Senát vedl silný hráč, který je schopný vzdorovat Hradu,“ naznačuje další vlivný hlas uvnitř strany.

Nepřímo tím naznačuje, proč mezi zákulisní favority nepatří stávající první místopředsedkyně horní komory Miluše Horská. Tu před měsícem odmítl prezident Miloš Zeman pustit jako představitelku Senátu na koordinační schůzku k zahraniční politice. Horská měla zastupovat šéfa Senátu Milana Štěcha, který byl na zahraniční cestě.

„Je to setkání první ligy,“ zdůvodnil Zeman, proč Horskou odmítl.

Ne nováčkům

Pro Hampla mluví i další věc: Všichni oslovení lidovci se shodují, že by do čela horní komory neměl usednout nikdo z nově zvolených senátorů – tedy ani Jiří Drahoš, o kterém se v této souvislosti v médiích spekuluje nejčastěji.

„Doteď platila gentlemanská dohoda, že předsedou horní komory nemá být nováček,“ potvrzuje šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Další z vysoce postavených lidoveckých straníků zase odmítá, že by horní komoru vedl Jiří Čunek. Ten se sice ve svém domovském vsetínském okrese těší mimořádné oblibě, což potvrdilo jeho letošní znovuzvolení už v prvním kole.

Čunek podle informací Seznamu o křeslo šéfa Senátu nestojí, baví ho zůstat hejtmanem Zlínského kraje, mohl by se stát místopředsedou horní komory.

Matematika lidovce favorizuje

Post předsedy horní komory tradičně připadne straně, která bude mít nejvíce senátorů. Podle situace před druhým kolem voleb se o tuto pozici „poperou“ sociální demokraté, kteří byli dlouhá léta senátním hegemonem, ODS a právě lidovci.

Ti díky Jiřímu Drahošovi a Jiřímu Čunkovi, kteří postoupili už v prvním kole, mají aktuálně před ostatními stranami náskok. Jejich klub má aktuálně patnáct jistých zákonodárců. Další dva kandidáti postupují do víkendového hlasování z první pozice.

Výhodou oproti ostatním dvěma stranám mají také v tom, že do jejich klubu nejspíš doplní i někteří nezávislí uchazeči. V případě získání mandátu se to předpokládá například u bývalého prezidentského kandidáta Pavla Fischera, který rovněž postupuje z první příčky.

Reklama

Související témata:

Doporučované