Hlavní obsah

Bývalý Rittigův právník podal kvůli odposlechům stížnost k Ústavnímu soudu

David Michal podal stížnost k Ústavnímu soudu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Server iRozhlas.cz zjistil, že právník David Michal, který obhajoval Ivo Rittiga, podal ústavní stížnost proti policejním nahrávkám ze své kanceláře.

Článek

Někdejší advokát podnikatele Ivo Rittiga David Michal podal ústavní stížnost kvůli odposlechům z jeho kanceláře, na jejichž základě ho policie obvinila z krácení daně. Uvedl to server iROZHLAS.cz. Podle Michala jsou nahrávky nezákonné a policie by se jich měla zbavit. Advokát uvádí, že soud odposlechy povolil na základě smyšleného případu postaveného na informacích ze starších Michalových kauz. Stěžuje si i na to, že policisté otevírali advokátní poštu.

Podle Michala policisté zvolili nestandardní postup, neboť nasadili odposlechy a až na jejich základě objevili údajnou trestnou činnost. Advokát se domnívá, že státní zástupce Adam Borgula si před čtyřmi lety vymyslel kauzu, aby mohl o nasazení odposlechů požádat. Podle Michalovy stížnosti, s níž se server iROZHLAS.cz seznámil, žádal státní zástupce o odposlechy s odůvodněním, že někdejší šéf dopravního podniku a další obžalovaný v kauze pražského dopravního podniku Martin Dvořák pere nelegálně získané peníze přes offshorové firmy v zahraničí. Michal upozorňuje, že přesně tímto podezřením se zabývají starší kauzy dopravního podniku a Oleo.

Borgula na základě záznamů chtěl podle serveru znovu otevřít případ tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical, ale neuspěl. V souvislosti se záznamy byl však Michal obviněn z daňových úniků ve výši téměř 40 milionů korun při transakcích s pozemky v Praze-Hodkovičkách, uvádí web.

Advokát chce, aby Ústavní soud nařídil policii zbavit se záznamů. Borgula podle něj při žádosti o nasazení odposlechů využil podezření z případů tunelování Oleo a pražského dopravního podniku, v němž je Michal obžalován společně s Rittigem. Podle Michala tak šlo o „pseudokauzu a faktické opakování kauzy dopravního podniku“. Policie podle něj také porušila práva jeho klientů, když rok mohla otevírat poštu jeho kanceláře.

Reklama

Doporučované