Hlavní obsah

Bývalý šéf armády radí na Hradě za 20 tisíc měsíčně. Smlouvu zrušíme, říká kancléř Mynář

Prezident má jediného placeného poradce.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Generál Vlastimil Picek je jediným placeným poradcem prezidenta Zemana. I když mu Hrad smlouvu zruší, Picek říká, že bude pracovat i zadarmo.

Článek

Prezident Miloš Zeman má jediného placeného poradce – bývalého náčelníka české armády a exministra obrany Vlastimila Picka.

„Zpracovávám podle potřeby pro pana prezidenta analýzy a chodím na setkání poradců,“ upřesnil Picek, jak vypadá jeho spolupráce s Hradem.

Informace o odměnách hradních poradců, ale i úředníků, byla donedávna utajovaná: Prezidentská kancelář ji dva roky nechtěla zveřejnit. Redakci Seznam Zprávy se ovšem nakonec podařilo data získat. Hrad je zveřejnil až po podání žaloby a nařízení prvního jednání u soudu.

Přehled odměn ukazuje, že z patnácti poradců dostává pouze generál Picek 20 tisíc měsíčně. Ostatní, jako například prezidentův lékař Martin Holcát, cyklista Jozef Regec nebo Martin Nejedlý, někdejší jednatel české pobočky ruské firmy Lukoil Aviation, pracují pro Hrad zadarmo.

Video: Kolik berou hlavní prezidentovi úředníci.

Seznam zjistil platy hlavních úředníků na Hradě.Video: Vojtěch Blažek

„Na Hradě zůstanu i zadarmo"

I jediný placený poradce na Hradě o odměnu brzy přijde. Kancléř Vratislav Mynář řekl, že Picek přejde rovněž do režimu neplacených poradců. A to proto, že se v roce 2014 stal starostou Brandýsa nad Labem. Do té doby byl hradním poradcem na plný úvazek.

Projevovalo se to také na jeho výplatě. Jako poradce na „full time“ bral zhruba 27 až 57 tisíc měsíčně. Po komunálních volbách se částka snížila na 20 tisíc.

„Ano, to je pravda, s panem Mynářem jsme o tom hovořili. Zůstanu jako neplacený, protože si myslím, že pořád mám co přinést,“ potvrdil Picek.

Prezidentovi poradci se společně scházejí přibližně jednou až dvakrát měsíčně. Případně si je prezident zve individuálně, když se děje něco důležitého. „Nebo když nám to přijde nosné a zajímavé,“ popsal jiný důvod schůzek Petr Forman, další prezidentův poradce.

Prezident čte a má poznámky

Sám Forman se věnuje Zemanovu velkému snu: Gigantické stavbě kanálu, který spojí Dunaj, Odru a Labe.

Jeden z největších znalců a propagátorů projektu za desítky miliard korun dodává, že je pro něj čest pracovat pro prezidenta zadarmo. A také v tom cítí příležitost, jak působit ve prospěch stavby, která by podle ekologů rozvrátila českou i moravskou přírodu. Ovšem podle zastánců kanálu a části podnikatelů by naopak znamenala obří injekci české ekonomice.

„Několikrát jsem se přesvědčil, že pan prezident ty moje materiály pečlivě čte. Bere si je třeba na víkend do Lán. Občas dá zpětnou vazbu, co je dobře a co špatně,“ řekl Forman.

Video: Co si o příjmech na Hradě a jejich odtajnění myslí kancléř.

Kancléř Mynář o odměnáchVideo: Václav Dolejší

Odhalené informace o mzdách a prémiích na Hradě například poprvé ukázaly, kolik berou všichni vysocí úředníci – šéfové odborů prezidentské kanceláře.

Mimo jiné že kancléř Mynář bral loni průměrně 125 tisíc měsíčně. K tomu dostal ještě čtyři měsíční odměny – v rozmezí od 120 do 150 tisíc.

Spolu s Mynářem na příjem vyšší než milion korun dosáhli ještě další tři úředníci. Šéf odboru legislativy a práva Václav Pelikán (1 150 000 korun), ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček (1 141 000 korun) a ředitel sekretariátu prezidenta republiky Jaroslav Hlinovský (1 061 000 korun).

Hrad doposud platové poměry zveřejňoval jen jednotlivě - a značně neochotně. Většinou jen když některý žadatel podal žalobu a vážně hrozilo, že prezidentská kancelář spor prohraje. Nejvyšší správní soud totiž už v roce 2011 rozhodl, že odměny lidí placených z veřejných peněz úřady nesmějí utajovat.

Reklama

Doporučované