Hlavní obsah

Bývalý šéf Dinama Záhřeb vyfasoval šest a půl roku vězení, před soudem utekl do Bosny

Soudce předčítá Mamičovým právníkům verdikt.Video: David Janeczek, AP

 

Reklama

Osmapadesátiletý funkcionář Zdravko Mamič je v Chorvatsku považován za jednu z nejsilnějších zákulisních postav chorvatského fotbalu.

Článek

Společně s bývalým šéfem Dinama Záhřeb Zdravkem Mamičem chorvatský soud odsoudil za zpronevěru a krácení daní ještě Mamičova bratra Zorana a další dva bývalé funkcionáře fotbalového Záhřebu Damira Vrbanoviče a Milana Pernara.

Osmapadesátiletý Mamič k soudu nedorazil, protože den před stáním utekl do Bosny a Hercegoviny. Mamič ze sousední země označil verdikt chorvatského soudu za ostudný.

Mamič společně s dalšími třemi funkcionáři vyvedl z Dinama podle chorvatských médií 120 milionů kun (416 milionů korun) mimo jiné při příležitosti přestupů hráčů Dinama do zahraničí. Včetně současných chorvatských hvězd Luky Modriče a Dejana Lovrena.

Právě záložníka Realu Madrid Modriče chorvatské úřady před nedávnem obvinily z křivé výpovědi. Dvaatřicetiletý středopolař před deseti lety přestoupil z Dinama do anglického Tottenhamu a právě během tohoto přestupu měl Mamič vyvést z Dinama peníze do vlastní kapsy.

Bývalý místopředseda chorvatského fotbalového svazu Zdravko Mamič, který šéfoval Dinamu Záhřeb od začátku tisíciletí, měl také připravit chorvatský stát na daních o 1,6 milionu eur (41 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované