Hlavní obsah

Bývalý šéf FBI nechce o Clintonové vypovídat za zavřenými dveřmi. Bojí se překroucení svědectví

Bývalý šéf FBI žádá soud o zrušení předvolání do sněmovny – nechce svědčit za zavřenými dveřmi.Video: Eva Krchová, Wikimedia, Shutterstock.com

 

Reklama

Bývalý šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey požádal soud, aby zrušil jeho předvolání k justičnímu výboru Sněmovny reprezentantů.

Článek

Výbor Comeyho a bývalou ministryni spravedlnosti USA Lorettu Lynchovou minulý týden předvolal kvůli kauze soukromého e-mailu někdejší americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Informovala o tom agentura Reuters.

Comeyho slyšení je naplánováno na 3. prosince a konat by se mělo za zavřenými dveřmi. Bývalý šéf FBI přitom již minulý týden avizoval, že bude před výborem ovládaným republikány rád vypovídat, chce ale, aby slyšení bylo veřejné.

„Pan Comey žádá tento soud o zásah ne proto, aby se vyhnul podání svědectví, ale aby zabránil výboru v tom, aby pod záminkou rozhovoru za zavřenými dveřmi propagoval zkreslenou stranickou verzi událostí,“ uvedli Comeyho právníci. V případě slyšení za zavřenými dveřmi by podle nich výpověď bývalého šéfa FBI byla předmětem „selektivních úniků“ informací ze strany členů výboru.

Clintonová jako šéfka diplomacie používala pro pracovní účely svůj soukromý e-mail. Skandál se stal velkým tématem jejího volebního souboje o prezidentské křeslo s Donaldem Trumpem a záležitosti se věnovala také FBI. Ta nakonec vyšetřování uzavřela s tím, že Clintonová žádný trestný čin nespáchala, její chování ale označil za krajně nezodpovědné. Kauza dosáhla vrcholu krátce před volbami v roce 2016.

Podle agentury Reuters, republikáni, kteří v lednu kvůli volebnímu neúspěchu z tohoto měsíce přijdou o většinu ve Sněmovně reprezentantů, spěchají s objasňováním toho, jak FBI k vyšetřování Clintonové přistupovala. Generální inspekce amerického ministerstva spravedlnosti letos v červnu v rámci interního vyšetřování konstatovala, že Comey se sice odchýlil od pravidel úřadu, ale prezidentské volby v roce 2016 záměrně ovlivnit nechtěl.

Trump, který loni Comeyho propustil, zahrnuje bývalého šéfa FBI výčitkami, že vyšetřování kauzy Clintonové vedl zaujatě a chybně, když případ nedotáhl k soudu. Demokraté zase mají Comeymu za zlé, že kauzu znovu těsně před volbami otevřel, i když už o nemožnosti trestního stíhání Clintonové předtím sám hovořil, a tak demokratku připravil o prezidentský úřad.

Reklama

Doporučované