Hlavní obsah

Bývalý šéf firmy Wirecard je na svobodě. Složil kauci pět milionů eur

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německá policie propustila na svobodu bývalého šéfa společnosti Wirecard Markuse Brauna, který je podezřelý z podvodů.

Článek

Braunův obhájce dnes agentuře Reuters řekl, že manažer složil kauci pět milionů eur (přes 133 milionů Kč), což byla jedna z podmínek. Policie Brauna podezírá, že nadhodnocoval příjmy podniku a lhal o jeho skutečném stavu, aby firmu zatraktivnil před investory.

Braun byl zadržen v pondělí večer v souvislosti se skandálem, který se objevil minulý týden. Vyšlo tehdy najevo, že ve společnosti chybí asi 1,9 miliardy eur (v přepočtu více než 50 miliard korun). V pondělí firma přiznala, že účty, na kterých by tyto peníze měly být, asi vůbec neexistují.

Společnost Wirecard se zaměřuje na zpracování plateb a v Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb. Její akcie byly zařazeny i do prestižního indexu frankfurtské burzy DAX. Už loni se ale začaly v britském listě Financial Times objevovat články, které zpochybňovaly účetní postupy firmy. Podnik to vždy odmítal, jeho akcie ale od té doby citelně klesly.

Od firmy se už kvůli těmto problémům začínají odvracet i její obchodní partneři. Spolupráci dnes pozastavila singapurská společnost Grab, která zajišťuje sdílení jízd. „Práci na integraci obchodních aktivit jsme ještě nezahájili a partnerství s firmou Wirecard až do odvolání pozastavujeme,“ řekla agentuře Reuters mluvčí firmy.

Reklama

Doporučované