Hlavní obsah

Bývalý šéf komanda smrti prezidentem Srí Lanky

Foto: Profimedia.cz

Gotabaja Radžapaksa byl zvolen v prvním kole volby prezidentem.

Reklama

Bývalý šéf srílanského ministerstva obrany Gotabaja Radžapaksa se stal vítězem prezidentských voleb. Spolu s ním slaví nacionalisté ze sinhalských oblastí. Nově zvolený prezident za vlády staršího bratra Mahindy Radžapaksy potlačil hnutí tamilských separatistů. Jeho smrtící tažení, při kterých zemřely tisíce lidí, provázelo mnoho neobjasněných vražd a záhadných zmizení menšinových Tamilů, kritiků režimu i novinářů.

Článek

Oficiální výsledky přiřkly Radžapaksovi 52,25 % hlasů. Podle analytiků byl nově zvolený prezident jasným vítězem v sinhalských oblastech – většina z nich se rozkládá na severu ostrova v tzv. oblasti starověkých měst. Jeho protivník, ministr bytové výstavby Sadžith Premadasa, dominoval v oblasti Tamil.

„Je mi ctí blahopřát novému prezidentovi”

Voliči vybírali ze 35 kandidátů. Šance obou favoritů, Radžapaksy a Premadasy, byly těsně před sobotním hlasováním prakticky vyrovnané. Nynější prezident Maithripala Sirisena, který je ve funkci od roku 2015, o znovuzvolení neusiloval.

Ještě před oficiálním vyhlášením výsledků Sadžith Premadasa uznal svoji porážku a vítězi blahopřál. Premadasu podle volební komise podpořilo 41,99 procenta hlasujících.

„Je mi ctí podpořit rozhodnutí lidu a blahopřát Radžapaksovi k jeho zvolení za sedmého prezidenta Srí Lanky,“ řekl médiím Premadasa.

V prohlášení na Twitteru pak nově zvolený prezident vyzval k národní jednotě. „Ohlašujeme novou cestu, kterou se Srí Lanka vydává. Je nutné si uvědomit, že všichni obyvatelé Srí Lanky jsou součástí této cesty. Radujme se pokojně, s důstojností a disciplínou, stejně tak jako to bylo při kampani ještě před zvolením.”

Podle volební komise se výběru prezidenta zúčastnilo 84 % občanů. Pro srovnání u poslední přímé volby prezidenta v České republice se prvního kola zúčastnilo 62 % dospělých obyvatel.

Do čela země se opět dostává klan Radžapaksů

Klan si v minulosti získal přízeň většinového sinhálského obyvatelstva Srí Lanky tím, že se mu podařilo potlačit hnutí tamilských separatistů a po čtvrt století ukončit občanskou válku se 100 000 mrtvými. Tažení ale poznamenaly vraždy a zmizení menšinových Tamilů, kritiků režimu i novinářů.

Gotabaja je mladší bratr Mahindy Radžapaksy, který prezidentský úřad zastával v letech 2005 až 2015. Za jeho vlády skončila v roce 2009 krvavá občanská válka, v jejíž závěrečných fázích zahynulo nejméně 40 000 tamilských civilistů, které údajně pozabíjeli vládní vojáci.

Ministrem obrany byl tehdy právě Gotabaja Radžapaksa. Ten je také obviňován, že velel „komandům smrti“, která zajala desítky Tamilů, politických oponentů, novinářů a dalších lidí, jejichž těla se později našla pohozená u silnic.

Sinhálský nacionalismus

Podporu Radžapaksů a jejich sinhálského nacionalismu mezi voliči obnovily letošní velikonoční teroristické útoky na hotely a kostely. Islamisté při nich zabili přes 250 lidí.

Západní země i sousední Indii rovněž znepokojuje, že za vlády Mahindy Radžapaksy se Srí Lanka přiklonila k Číně, která chránila na mezinárodní scéně Srí Lanku před kritikou ohledně porušování lidských práv a také zemi půjčila či poskytla miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované