Hlavní obsah

Bývalý šéf Oleo Chemical Kamil Jirounek dostal podmínku

Vrchní soud v Praze projednává případ bývalého šéfa Oleo Chemical Kamila Jirounka.

 

Reklama

Jirounkova kauza poutala pozornost především proto, že v ní byl podle policie zainteresován i kontroverzní lobista Ivo Rittig.

Článek

Bývalý šéf společnosti Oleo Chemical Kamil Jirounek spáchal úvěrový podvod, ale do vězení nepůjde.

Podle verdiktu vrchního soudu je vinen, ale soud vynesl trest šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. 

Jirounkova kauza poutala pozornost především proto, že v ní byl podle policie zainteresován i kontroverzní lobbista Ivo Rittig. V kauze také figurovaly odposlechy získané v rámci policejního sledování současné manželky expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Směnka se jménem z Ravaku

Jirounek byl souzen celkem ve třech samostatných procesech.

První se týkal obžaloby, podle které Jirounek disponoval falešnou směnkou se jménem majitele firmy Ravak Jindřicha Vařeky.

V tomto případě byl Jirounek pravomocně odsouzen k šestiletému trestu a letos v únoru nastoupil do vězení. V červnu ale rozhodnutí zrušil Nejvyšší soud v Brně a nařídil Jirounkovo propuštění. V září pak Krajský soud v Praze při novém projednání případu konstatoval, že Jirounek nevěděl, že je směnka falešná a nejsou proti němu žádné důkazy.

Proto ho soud osvobodil.

Po boku s Rittigem

Druhá projednávaná kauza se týká údajného tunelování firmy Oleo Chemical, které Jirounek šéfoval. Právě v tomto případě figuroval Rittig a jeho právníci. Jenže soud našel v obžalobě řadu nepodložených tvrzení. Zásadní dokument svědčící o tunelování byl k dispozici jen v kopii a nebylo vůbec jisté, zda je pravý. Některé důkazy se také během procesu ztratily.

Rittiga a jeho právníky Městský soud v Praze nakonec osvobodil. Jirounka sice uznal vinným, ale vzhledem k dříve uloženému trestu za padělanou směnku upustil od jeho potrestání. Rozsudek není pravomocný a čeká se na odvolací řízení.

Jirounek cítí Babiše

Vrchní soud nyní řešil třetí větev kauzy. Údajný úvěrový podvod.

Jirounek pro firmu Oleo Chemical zařídil úvěr 160 milionů korun, za který ručil pozemky v údajné hodnotě 200 milionů. Jenže podle obžaloby měly pozemky hodnotu jen v jednotkách milionů. V tomto případě Městský soud v Praze došel k závěru, že se sice trestný čin stal, ale Jirounek nezpůsobil žádnou škodu. Úvěr totiž kryl také majetek Oleo Chemical ve výši 600 milionů korun. V tomto případě soud uložil Jirounkovi souhrnný trest ve výši šest a půl roku. Změnil tak původní šestiletý trest za padělanou směnku.

Jenže trest za směnku v první kauze, ze kterého soudy vycházely v dalších dvou procesech, nyní neplatí.

Jirounek všechny větve kauzy od začátku označoval za vykonstruované. Podle něho byla za vším snaha o likvidaci společnosti Oleo Chemical, která byla významným konkurentem Agrofertu Andreje Babiše ve výrobě biopaliv.

Reklama

Související témata:

Doporučované