Hlavní obsah

Bývalý šéf OSN se stahuje z politiky. Zklamaný Pan Ki-mun už nechce kandidovat na prezidenta

Pan Ki-mun už nechce být jihokorejským prezidentem.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Volby budou v JIžní Koreji na konci roku, dosavadní prezidentku Pak Kun-hje sesadil v lednu parlament.

Článek

Bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun stáhl svou kandidaturu na jihokorejského prezidenta. Konkrétní důvody nesdělil, uvedl ale, že odchází z politického života - zklamaný z chování jihokorejských politiků. Podle svých slov se snažil o řešení politické krize v zemi, ale jeho čiré vlastenectví a pokusy o politickou reformu zmařily pomluvy a falešné zprávy.

Pan Ki-muna podle průzkumů podporovalo asi 13 procent voličů, jeho popularita během několika posledních měsíců o pár procent poklesla. Bývalý tajemník OSN byl hlavním kandidátem konzervativců.

Favoritem voleb je bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in, nejnovější průzkum veřejného mínění ukázal, že má podporu téměř 33 procent voličů.

Prezidentské volby jsou v Jižní Koreji plánovány na konec tohoto roku, ale mohly by se uskutečnit už za dva měsíce. Záleží na tom, zda ústavní soud potvrdí rozhodnutí parlamentu, který v lednu odhlasoval sesazení stávající prezidentky Pak Kun-hje.

Ta se potýkala s politickým skandálem týkajícím se její důvěrnice Čche Son-sil, která je obviněná z korupce a zneužití moci.

Nejvyšší úřad OSN Pan Ki-mun opustil koncem loňského roku po deseti letech ve funkci a 12. ledna se vrátil do vlasti. Jeho pověst poskvrnilo v poslední době obvinění jeho bratra a synovce z korupce v USA. Údajně se snažili uplatit jistého představitele z Blízkého východu v případu prodeje obytného komplexu v hodnotě 800 milionů dolarů ve Vietnamu. Americké úřady požádaly Jižní Koreu, aby Pan Ki-munova bratra Pan Ki-sanga zatkla.

O Pan Ki-munově loučení s OSN jsme psali zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované