Hlavní obsah

Dlouholetý šéf českých špionů bude dohlížet na prověřování lidí jako Mynář či Forejt

Kdo je Jiří Lang a jaká bude jeho role v čele NBÚ?

 

Reklama

Muž, který třináct let vedl největší českou tajnou službu, bude dohlížet mimo jiné na udělování bezpečnostních prověrek.

Článek

Spekulace o možném novém působišti někdejšího ředitele Bezpečnostní informační služby  Jiřího Langa končí. Mluvčí vlády ve čtvrtek potvrdil, že Lang nahradí šéfa Národního bezpečnostního úřadu Dušana Navrátila. Ten by se měl stát zmocněncem vlády pro kyberbezpečnost.

Že Lang zamíří právě do NBÚ, byl dlouhou dobu v kuloárech scénář číslo jedna. Muži, který vedl největší českou tajnou službu už od roku 2003, se do předčasného důchodu nechce.

Ve hře byla i varianta nespecifikovaného místa v energetickém kolosu ČEZ. Tam je však bezpečnostním ředitelem Daniel Rous, o němž je známo, že má s Langem velmi špatný vztah.

Možné angažmá v zahraničí (například v Bruselu) zase bylo nepravděpodobné kvůli Langově chatrné jazykové výbavě.

Lang tak zamířil na důstojnou pozici a zároveň zůstal ve službách státu, což je důležité s ohledem na jeho předchozí dlouhodobé angažmá v BIS.

Kdo je Jiří Lang

  • narodil se v roce 1957, absolvoval práva na Masarykově univerzitě v Brně.
  • 2003 - 2016  ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS).
  • 2017 - současnost ředitel Národního bezpečnostního úřadu.

Práce v NBÚ se pro Langa jeví jako logická i z důvodu, že tento úřad často pracuje s výstupy tajných služeb. Například při udělování bezpečnostních prověrek, což je mediálně nejznámější agenda NBÚ.

O Langově nadcházejícím působišti se psalo v poslední době hlavně kvůli rozhodování o prověrce pro prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Za vedení Dušana Navrátila mu ji NBÚ neudělil a zamítl i rozklad tohoto rozhodnutí. V nové, Langově éře, bude úřad neudělení prověrky Mynářovi obhajovat před soudem, kam se kancléř obrátil.

A dost možná budou Langovi noví podřízení posuzovat i prověření dalšího, brzy již bývalého muže z Hradu - protokoláře Jindřicha Forejta. Toho by o bezpečnostní prověrku mohla připravit aféra s kompromitující videonahrávkou.

Reklama

Doporučované