Hlavní obsah

Bývalý skautský srub v lesích u Liberce bude znovu sloužit dětem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bývalý skautský srub v lesích nad Lidovými sady v Liberci bude po letech chátrání znovu sloužit dětem. LESpolek tam chce v září otevřít lesní školku pro zhruba 15 dětí od tří do šesti let.

Článek

Srub je ve velmi špatném stavu, od podzimu budou proto jako zázemí pro děti sloužit dvě spojené stavební buňky, pod střechou ale budou děti minimálně. Školka bude v provozu čtyři dny v týdnu, řekla dnes ČTK Eva Vodhánělová z LESpolku.

Zanedbaný areál patří městu Liberec, které ho spolku pronajalo za symbolické nájemné na pět let s možností smlouvu o dalších pět let prodloužit. Dobrovolníci ze spolku ještě před podepsáním smlouvy s lidmi z městských lesů objekt vyklidili a vyčistili. „Ještě na začátku července byl srub plný věcí, byly to dva kontejnery odpadků. Zatím ho jen dočistíme a zameteme, aby nebyl nebezpečný pro děti. Sloužit bude zatím jako prolézačka pro děti a sklad,“ řekla Vodhánělová.

Ke srubu patří i rozlehlý pozemek, z velké části zarostlý. Dobrovolníci ze spolku vedle srubu vyčistili rozlehlou louku a v čištění pozemku chtějí pokračovat. Prosvětlí ho a zbaví náletů. V příštím roce plánují opravy srubu, nejprve se ale chtějí poradit s odborníky. „Je jisté, že spolek čeká ještě mnoho práce, zatím to je prakticky neobyvatelné. Osobně jim držím palce a pokud to půjde, budeme jim nápomocni,“ řekl ČTK náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Srub v lese, zhruba deset minut od konečné tramvaje v Lidových sadech, vybudovali před lety skauti. Dlouho byl prázdný a chátral. „Jsem rád, že se konečně našla organizace, která bude objekt bývalé lesní školky smysluplně využívat. Nechtěli jsme dopustit, aby si areál někdo pronajal pro soukromé rekreační potřeby. Práce s dětmi v přírodě a o přírodě je velmi důležitá, a o to víc, když se dnes opět na přírodu zapomíná,“ poznamenal ředitel Městských lesů Liberec Jiří Bliml.

Na otevření školy už se těší Eva Saad, která tam bude vodit svého syna. „Jsem příznivcem toho, aby děti byly co nejvíc venku kvůli imunitě, zážitkům a poznávání lesa,“ řekla ČTK. Děti budou podle ní venku za každého počasí a budou mít možnost vnímat přírodu po celý rok. „Sama jsem aktivní a myslím si, že i tímto způsobem můžeme dětem vštěpovat, aby se lépe staraly o to, kde žijí,“ dodala maminka malého předškoláka.

Reklama

Doporučované