Hlavní obsah

Bývalý velvyslanec a úplatný soudce zůstane v cele. Soud odmítl žádost o propuštění

Bývalého soudce Ondřeje Havlína soud v Teplicích z vězení nepustil.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ondřej Havlín byl před dvěma lety odsouzen k pěti rokům a třem měsícům za to, že za úplatky ovlivňoval případy většinou opilých řidičů.

Článek

Bývalý diplomat a soudce Ondřej Havlín, který byl v únoru 2016 odsouzen na 5 let a tři měsíce za korupci, požádal po odpykání poloviny trestu o podmíněné propuštění na svobodu.

Soud v Teplicích, kde Havlín vykonává trest, ho však odmítl.

Přestože Havlín podpořil svoji žádost pokáním a větami lítosti, soudkyně Lucie Yakut dospěla k závěru, že ho vězení nenapravilo.

Havlín ve čtvrtek u soudu přiznal, že se dopustil zločinu. „Velice jsem si uvědomil, co jsem udělal. Nebyl to exces, nebyl to omyl. Byl to zločin, a za to jsem byl potrestán,“ řekl Havlín. „Prošel jsem katarzí. Mohl bych napsat rigorózní práci o výkonu trestu,“ uvedl.

Soudkyně však tato vyjádření považuje za účelová. A to přesto, že u soudu zaznělo, že Ondřej Havlín dostal ve vězení deset odměn.

Ondřej Havlín byl odsouzen za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Za to si podle verdiktu v některých případech vzal úplatek.

Podmínečné propuštění z vězeňské cely odmítla i státní zástupkyně.

„Nestačilo mu, kolik si vydělal, chtěl ještě více. Podle mě se ze své trestné činnosti nepoučil. To, co tady uváděl, byla lítost na sebou samým,“ uvedla žalobkyně.

S propuštění Havlína na svobodu naopak souhlasil ředitel teplické věznice.

Bývalý soudce se soud pokusil obměkčit i tím, že popsal, jak negativní dopad na něj pobyt ve vězení dosud měl. „Ovlivnil nejen můj zdravotní stav, ale nemohl jsem se postarat o svou matku, která před rokem zemřela,“ prohlásil Havlín a dodal, že komplikace způsobil i své ženě, která pracuje jako žalobkyně.

Bývalý soudce uvedl, že má zajištěné bydlení a práci. Mohl by prý pracovat pro Diplomatickou akademii, se kterou spolupracoval už v době, kdy byl ve vězení. Jako tlumočník a poradce by pak mohl pracovat také v autocentru.

„S trestním právem bych tedy nepřišel do styku,“ dodal Havlín.

Reklama

Doporučované