Hlavní obsah

Bývalý tajemník SPD stojí před soudem, podle svědků posílal Židy do plynu

Poté, co policie vyslechla svědky, obvinila Staníka letos v únoru ze zločinů proti lidskosti.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

Obvodní soud pro Prahu 1 začal projednávat případ bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka podezřelého z popírání genocidy, kterého se měl dopustit opilý v Poslanecké sněmovně loni na podzim. Tehdejší důležitý spolupracovník Tomio Okamury v jedné ze sněmovních restaurací údajně vykřikoval nejrůznější urážky menšin.

Článek

Podle svědků měl Staník mluvit například o plynování Židů nebo o střílení homosexuálů.

Poté, co policie vyslechla svědky, obvinila Staníka letos v únoru ze zločinů proti lidskosti, konkrétně z podněcování nenávisti a popírání genocidy. Po obvinění Staník z SPD odešel a dnes už ve straně nemá žádnou funkci.

Staník obvinění odmítá. „Celé je to smyšlené a má to poškodit SPD. Ten večer jsem byl ve sněmovní restauraci, ale v úplně jiné, než říká obžaloba. Byl jsem sice opilý, ale výroky uvedené v obžalobě jsem neřekl,” vypověděl Staník před soudem. Připustil pouze, že byl vulgární. Jednu přítomnou poslankyni měl označit vulgárním výrazem pro ženské intimní partie. „Za to se stydím. To jsem řekl. Ale určitě jsem nemluvil o Židech do plynu. Možná jsem něco takového řekl úplně jindy v jiném kontextu, ale tento večer ne,” řekl soudu Staník.

Státní zastupitelství na něho podalo obžalobu letos v červenci. Soud po několika dnech rozhodl, že je Staník vinen a trestním příkazem mu uložil podmíněný trest a navíc peněžitý trest sedmdesát tisíc korun. S tím ale Staník nesouhlasil a podal proti trestnímu příkazu odpor. Proto věc nyní musí soud řešit ve veřejném hlavním líčení.

Jednání mělo u soudu začít už v září. Krátce před plánovaným začátkem ale tehdy Staníkův advokát vzkázal, že je jeho klient zdravotně indisponován. Údajně se před soudním jednáním zhroutil. Soudkyně Helena Králová, která má případ na starosti, tak musela začátek hlavního líčení odložit.

Na čtvrtek si předvolala také svědky, několik tehdejších poslanců. „Já jsem ty výroky přímo neslyšela. Mám to jen zprostředkované. Mně pouze říkal Marksová Engelsová, ale tak mi říká i současný předseda Senátu Kubera. To neberu jako urážku,” řekla po příchodu k soudu novinářům bývalá ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD.

Vypovídat má také bývalý poslanec zaniklého hnutí Úsvit Tomio Okamury Marek Černoch. Ten podle svých slov inkriminované výroky slyšel. Po necelých dvou hodinách jednání soud případ odročil na leden, kdy chce vyslechnout další svědky. V lednu by také mohl vynést rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované