Hlavní obsah

Bývalý tajný agent Skripal byl podle britské policie otráven nervovým plynem

Podle britské policie se někdo Skripala pokusil zabít nervovým plynem.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Britští vyšetřovatelé došli k závěru, že bývalý tajný agent Sergej Skripal byl v neděli v nákupním středisku otráven nervovým plynem.

Článek

Bývalý tajný agent Sergej Skripal měl být otráven nervovým plynem. Podle britské policie se jednalo o pokus o vraždu. Další informace, včetně typu použitého plynu, ale vyšetřovatelé nesdělili. Mezi nejznámější bojové plyny patří sarin nebo VX, kterým byl otráven bratr severokorejského lídra Kim Čong-una.

Skripal byl látce vystaven v neděli v nákupním středisku v anglickém městě Salisbury společně se svojí dcerou. Od incidentu jsou oba na jednotce intenzivní péče. Ve vážném stavu je i policista, který na místě zasahoval.

List The Daily Telegraph dříve spekuloval, že tehdy neznámou látkou mohl být syntetický opioid fentanyl.

Ve Velké Británii se hojně spekulovalo o možném zapojení Ruska do celého případu. Téma proniklo až na půdu britského parlamentu, kde se k němu vyjádřil ministr zahraničí Boris Johnson. Rusko odmítl obvinit, varoval však, že pokud se podezření potvrdí, Británie je připravena podstoupit jakékoliv kroky k ochraně vlastních obyvatel.

Podle The Guardian použití nervového plynu účasti cizího státu nasvědčuje, nelze jej však osamoceně vnímat jako důkaz. Rusové podle mluvčího prezidenta Vladimira Putina o celé situaci žádné informace nemají.

Šestašedesátiletý Sergej Skripal je bývalým důstojníkem ruské rozvědky, v 90. letech měl za odměnu 100 tisíc dolarů donášet britské tajné službě MI6 informace o ruských agentech a jejich pozicích v Evropě. Rusové jej v roce 2006 odsoudili ke třinácti letům vězení, v roce 2010 se pak prostřednicvím výměny zajatých špionů mezi Ruskem a Spojenými státy americkými dostal do Anglie.

Reklama

Doporučované