Hlavní obsah

Bývalý Trumpův hlavní stratég Steve Bannon končí ve vedení zpravodajského webu Breitbart News

Steve Bannon se vzdal vedení zpravodajského webu Breitbart NewsVideo: AP

 

Reklama

Exšéf Trumpovy kampaně Steve Bannon se týden po vydání knihy o americkém prezidentovi vzdal vedení zpravodajského serveru Breitbart News. Údajně za jeho odchodem stojí vlivná mecenáška republikánů a spolumajitelka serveru Rebekah Mercerová.

Článek

Někdejší hlavní stratég amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon odstoupil z vedení ultrakonzervativního zpravodajského webu Breitbart News. Svůj krok oznámil týden po zveřejnění knihy kritické k Trumpovi, zčásti založené na jeho tvrzeních.

„Jsem hrdý na to, jak tým Breitbartu v tak krátkém čase dokázal vybudovat zpravodajskou platformu světové třídy,“ uvedl v prohlášení na serveru Bannon. Do pozice výkonného ředitele webu se vrátil loni v srpnu krátce poté, co jej Trump zbavil funkce hlavního stratéga. Bannon tehdy prohlásil, že k prezidentovi zůstává loajální, avšak postupem času si neodpustil několik kritických prohlášení.

Rozkol bývalých spojenců vyvrcholil minulý týden, kdy vyšla kniha novináře Michaela Wolffa Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, v níž se Bannon kriticky vyjadřuje k situaci v prezidentském úřadě a k počínání Trumpových blízkých. Prezident na jeho citace reagoval slovy, že když Bannon přišel o místo v Bílém domě, přišel i o rozum, a že jde o snůšku lží. Bílý dům se poté neúspěšně pokusil zveřejnění knihy, která vzbudila v USA obrovský zájem médií i veřejnosti, zabránit právní cestou.

V nastalém sporu se na Trumpovu stranu postavila většina konzervativních médií a k Bannonovi byly kritické i některé příspěvky na jím vedeném webu.

„Steve je cennou součástí našeho odkazu a my mu vždy budeme vděčni za jeho přínos a za to, čeho nám pomohl dosáhnout,“ komentoval Bannonův odchod šéf vydavatelství Larry Solov.

Podle amerického listu The New York Times za Bannonovým koncem stojí milionářka Mercerová, která mu v roce 2015 finančně pomáhala s knihou kritickou k Billu a Hillary Clintonovým.

Bývalý šéf kampaně Donalda Trumpa v chystané knize ostře kritizuje poměry v Bílém domě

Reklama

Související témata:

Doporučované