Hlavní obsah

Bývalý Trumpův poradce Manafort potají jednal se spoluzakladatelem WikiLeaks Assangem

Bývalý Trumpův poradce Manafort vedl několik utajených jednání s Assangem.Video: Eliška Kolomazníková, Flickr.com

 

Reklama

Britský deník Guardian informoval o tom, že bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort vedl několik utajených jednání se spoluzakladatelem WikiLeaks Julianem Assangem. Naposledy spolu měli jednat na jaře roku 2016. Jen pár měsíců nato server WikiLeaks zveřejnil ukradené e-maily amerických demokratů.

Článek

Trumpův spojenec a bývalý šéf volebního štábu Paul Manafort se v předešlých letech několikrát setkal s Julianem Assangem, spoluzakladatelem kontroverzní skupiny WikiLeaks. Jednání se měla odehrávat na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde se Assange už více než šest let skrývá. Informace přinesl britský deník Guardian s odvoláním na několik anonymních zdrojů.

WikiLeaks na svém serveru pravidelně odtajňuje významné vládní a korporátní dokumenty. Prostředí internetu přitom využívá k zachování anonymity a nevystopovatelnosti svých zdrojů. K jednomu z takových zveřejnění došlo i v létě roku 2016, kdy server publikoval 29 zvukových záznamů z ukradených e-mailů amerických demokratů. Soubor tehdy otřásl americkou politickou scénou a rozhodně nepomohl prezidentské protikandidátce Donalda Trumpa Hillary Clintonové. Za hacknutím elektronické pošty demokratů byla podle amerických expertů Moskva.

Pár měsíců před touto aférou, na jaře roku 2016, mělo podle Guardianu dojít k poslednímu utajenému setkání Manaforta s Assangem. Jednat spolu měli i v letech 2013 a 2015. Oba to ale popírají – Assange zprávu označil za hoax.

Guardian si ale stojí za svými zdroji a zveřejněné zjištění podkládá mimo jiné tím, že Manafortovo jméno figuruje ve zprávě ekvádorských tajných služeb. Podle jejich dokumentu byl Manafort „známým“ hostem ekvádorské ambasády v Londýně, kde pobývá Assange.

Manafort je v současnosti ve vazbě, kde čeká na trest. Hrozí mu několik let. Soud ve Virginii ho v srpnu uznal vinným v celkem osmi z 18 bodů obžaloby. Obvinění se týkala Manafortových finančních aktivit z doby, kdy pracoval ve prospěch někdejšího proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Druhému procesu, jenž byl plánován na září do Washingtonu a ve kterém se měl zodpovídat ze zamlčení svých lobbistických aktivit ve prospěch Janukovyče, se Manafort vyhnul díky tomu, že uzavřel dohodu se zvláštním vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem. Zjištění Guardianu, spojující Manaforta, Assange a ruské tajné služby, ho tak velmi pravděpodobně bude zajímat.

Reklama

Doporučované