Hlavní obsah

Bývalý viceprezident Facebooku: sociální média ničí společnost, lituji, že jsem se podílel na vývoji

Kvůli sociálním médiím prý vymizela občanská diskuse a spolupráceVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Někdejší vysoce postavený zaměstnanec Facebooku lituje toho, že se podílel na vývoji nástroje, který podle něj rozděluje společnost a umožňuje šíření dezinformací.

Článek

Bývalý viceprezident pro růst uživatelů na Facebooku Chamath Palihapitiya cítí obrovskou vinu nad tím, že vyvíjel nástroj, který ničí systém fungování společnosti. Kvůli sociálním médiím prý vymizela občanská diskuse a spolupráce. Naopak se vytváří prostor pro dezinformace a nepravdy.

„Nejde jen o ruské reklamy. Jedná se o globální problém. Deformuje základy toho, jak se k sobě lidé navzájem chovají,“ řekl Palihapitiya.

Palihapitiya dále uživatele nabádá, aby přemýšleli o vztahu k sociálním médiím a nevzdali se tak své intelektuální nezávislosti. On sám se připojí k rostoucí skupině kritiků sociálních sítí.

Na vině je Facebook

Brexit a neočekávané výsledky amerických prezidentských voleb v roce 2016 přisuzovala řada lidí právě Facebooku. Skrz Facebook se měly vedle legitimních zpráv šířit falešné a propagandistické zprávy.

Až nedávno společnost přiznala, že prodávala reklamy ruským činitelům, jejichž cílem bylo rozdělení voličů právě během amerických voleb z roku 2016.

Facebook také čelí výrazné kritice za svou roli při šíření propagandy proti Rohingům, kteří čelí v převážně buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované