Hlavní obsah

Bývalý viceprezident Konžské demokratické republiky byl zproštěn obvinění z válečných zločinů

Mezinárodní trestní soud v Haagu zprostil bývalého konžského viceprezidenta 18letého trestu.Video: Reuters

 

Reklama

Mezinárodní trestní soud v Haagu zrušil rozsudek nad Jeanem-Pierrem Bembou. Bemba byl v roce 2016 odsouzen k 18 letům vězení za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Bývalý konžský viceprezident zůstává ve vězení kvůli kauze, v níž čelí obvinění z bránění výkonu spravedlnosti.

Článek

Mezinárodní trestní soud (ICC) dnes zrušil rozsudek nad bývalým viceprezidentem Konžské demokratické republiky. Pětapadesátiletý Jean-Pierre Bemba byl původně odsouzen k 18 rokům za mřížemi za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané ve Středoafrické republice v letech 2002-2003. Byl obviněn, že rebelům nezabránil ve vraždění a znásilňování. Proti rozsudku se ale odvolal a haagský soud nakonec rozhodl, že za zločiny povstalců nenese zodpovědnost. Zatím ovšem Bemba zůstane ve vězení, neboť v jiné kauze čelí obvinění z bránění výkonu spravedlnosti, informoval na svých stránkách ICC. Konžská vláda v prohlášení uvedla, že Bemba se po propuštění může vrátit do vlasti.

Předsedkyně odvolacího senátu Christine Van den Wijngaertová uvedla, že Bemba nenese zodpovědnost za zločiny, které jeho povstalci z Konžského osvobozeneckého hnutí (MLC) páchali v sousední Středoafrické republice. Soud dospěl k závěru, že před vynesením prvního rozsudku nebyla zohledněna skutečnost, že Bemba se snažil páchání zločinů zabránit, když se o nich dozvěděl. Soudkyně rovněž uvedla, že je nutné zohlednit, jak těžké bylo pro Bembu ovlivnit rebely, jelikož byli daleko. Dva z pěti soudců se zrušením rozsudku nesouhlasili.

Sebevražda v přímém přenosu. Video ukazuje, jak obžalovaný před válečným soudem spolkl jed.Video: AP

„Pan Bemba nemůže být shledán vinným z trestných činů, které spáchalo MLC během operace ve Středoafrické republice,“ uvedla Van den Wijngaertová, která stála v čele panelu pěti soudců. Dodala, že Bembova snaha zabránit zločinům smazala jeho odpovědnost.

Bembovo zproštění viny je jedním z mála podobných verdiktů, které byly od založení soudu v roce 2002 vyneseny.

Bemba byl nejvýše postaveným politikem odsouzeným stálým soudem pro válečné zločiny a jeho případ byl považován za precedens, na základě kterého mohou generálové a politici zodpovídat za válečné zločiny svých podřízených.

Bemba byl v červnu 2016 obžalován z toho, že na přelomu let 2002 a 2003 velel konžským rebelům, kteří znásilňovali, vraždili a drancovali ve Středoafrické republice poté, co je tam pozval tehdejší prezident Ange-Félix Patassé, aby mu pomohli zabránit pokusu o puč.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) uvedla, že zrušení rozsudku nad Bembou je ranou pro oběti hrůzné kampaně sexuálního násilí. V procesu vypovídalo přes 5000 přeživších. „Ve jménu těchto odvážných jedinců a tisíců obětí ze Středoafrické republiky bude pokračovat snaha o prosazení pravdy, spravedlnosti a reparací,“ uvedl Solomon Sacco z AI.

Navzdory zrušení rozsudku Bemba nebyl propuštěn, jelikož čelí obvinění v jiném případu za to, že údajně chtěl ovlivnit svědky.

Někdejší viceprezident Konžské demokratické republiky zbohatl v letech, kdy měl blízký vztah s bývalým vůdcem Konga Mobutuem Sesem Sekou. Do vlády se dostal v roce 2003 za úřadování současného prezidenta Josepha Kabily v rámci dohody o rozdělení moci, která ukončila několikaletý konflikt.

V západním Kongu, kde MLC zůstává nejsilnější opoziční skupinou, se Bemba stále těší popularitě.

Kabila zůstal v prezidentském křesle, přestože mu koncem roku 2016 vypršel mandát. Definitivně odstoupit by měl letos v prosinci.

Podle průzkumu neziskové iniciativy Congo Research Group by Bemba v prezidentských volbách skončil s deseti procenty hlasů na třetím místě, a to za dvěma dalšími opozičníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované