Hlavní obsah

Bývalý výkonný ředitel společnosti CITIC je v Číně vyšetřován zřejmě z korupce

Foto: Shutterstock.com

Bývalý šéf CITIC Group je v problémech.

Reklama

Čínská státní zpravodajská agentura Xinhua ve středu zveřejnila zprávu, že bývalý ředitel CITIC Group Čao Ťing-wen je vyšetřován pro „hrubé porušení zákona“. To je typická formulace pro korupci.

Článek

Ťing-wena vyšetřuje disciplinární komise Komunistické strany Číny, Xinhua k věci nic jiného zatím nezveřejnila.

CITIC Group je státní investiční firma a jeden z největších a nejvlivnějších čínských konglomerátů a je vysoce aktivní v zahraničí.

V evropské větvi soukromé společnosti CEFC Group, největším čínském investorovi v České republice, vlastní devětačtyřicetiprocentní podíl. Soukromá společnost CEFC se však dostala v Číně do těžkých finančních problémů.

Navíc její předseda a zároveň poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming byl v únoru 2018 v Číně zatčen a podroben vyšetřování kvůli podezření z hospodářské kriminality.

CEFC se CITIC Group jedná o prodeji aktiv v České republice. Mělo by se jednat o majetek v hodnotě 21,8 miliardy korun.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vstup CITIC do CEFC Group Europe nebude mít vliv na české hospodářství. ÚOHS to potvrdil již loni v květnu. K přepisu aktiv zatím nedošlo, mělo by se tak stát letos v březnu, CITIC však již prakticky převzala kontrolu nad českým majetkem i firmami CEFC.

Členem dozorčí rady CITIC Europe je bývalý ministr obrany nebo předseda představenstva fotbalového klubu Slavia Praha Jaroslav Tvrdík. Ten Seznamu v rozhovoru předběžný čas převodu potvrdil v rozhovoru.

Reklama

Doporučované