Hlavní obsah

Byznys multimiliardáře Vítka řeší specialisté na organizovaný zločin

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Radovan Vítek. Foto: Profimedia

Reklama

Soudní tahanice majitele CPI Property Group Radovana Vítka, podle Forbesu druhého nejbohatšího Čecha s majetkem 75 miliard korun, se komplikují. Soudy řeší převzetí realitní skupiny Orco, jež Vítka katapultovalo mezi globální miliardářskou elitu. Případ teď dostala na stůl i Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Článek

Vítek už od jara čelí v souvislosti s převzetím společnosti Orco žalobě v New Yorku. Stěžují si na něj původní investoři skupiny Orco, tedy investiční fond Kingstown Capital se spřízněnými subjekty. A dále Vítkovi bývalí obchodní partneři Marek Čmejla a Jiří Diviš, respektive jejich společnosti Investhold a Verali.

Minulý týden žalobci stížnost rozšířili: k původnímu podnětu připojili detailní soupis údajných Vítkových podvodů.

Další soudní spor vede Vítek v Lucembursku: tady mu kvůli převzetí firmy Orco už před dvěma lety vyměřila pokutu místní komise pro dohled nad finančním sektorem, stejně potrestala také spoluzakladatele a bývalého šéfa skupiny Orco Jeana-Francoise Otta.

Byznysmeni se odvolali k soudu, který měl rozhodnout letos na podzim. Šetření se ale zadrhlo a podle zdrojů ze skupiny CPI je konečný verdikt ještě daleko.

Vítek a jeho partneři už sice v Lucembursku jeden soud o čtyři miliardy korun vyhráli, protože žalobci v čele s Kingstownem nebyli schopni prokázat způsobenou újmu. Pře ale přesto pokračují.

K tomu čeká Vítka kvůli firmě Orco policejní šetření také doma v Česku. Na jaře na něj a CPI podal Čmejlův Investhold trestní oznámení. Stejně jako v předchozích podáních jde o podezření z podvodů a dalších trestných činů souvisejících s ovládnutím skupiny Orco.

Podnět šel na státní zastupitelství už v květnu. Žalobci pak řešili, kdo se má případu ujmout, teď se ale zřejmě věci hnuly.

„V uplynulých dnech jsme obdrželi vyrozumění, že naše podání byla postoupena Národní centrále proti organizovanému zločinu k dalšímu opatření,“ uvedla pro Seznam právní zástupkyně žalobců Katarína Kožiak Oboňová.

Rozšířená žaloba

Rozšíření žaloby na Vítka v New Yorku podle Romana Krause, mediálního zástupce Investholdu, umožnil dokument zaslaný jedním ze žalovaných. „Jde o jednoho z údajných bílých koní – Jana Gernera,“ řekl Seznamu Kraus, který k tomu v úterý vydal speciální tiskovou zprávu.

„Jeden z obžalovaných hodil své partnery přes palubu,“ napsal Kraus. „V rámci předkládání důkazů byla soudu v New Yorku doručena zpráva z vyšetřování lucemburského finančního regulátora, která detailně popisuje, jak se Radovan Vítek a Jean-Francois Ott tajně domlouvali na převzetí společnosti tak, aby za ni Vítek zaplatil co nejméně,“ dodává.

Podle rozšířené žaloby, kterou má Seznam k dispozici, bylo ovládnutí firmy Orco výsledkem dlouholeté podvodné činnosti.

„Český oligarcha Radovan Vitek po více než deset let podváděl své obchodní partnery, čímž se stal jedním z nejbohatších lidí na světě. Kontroloval rostoucí portfolio komerčních a rezidenčních nemovitostí v celé Evropě, opakovaně praktikoval podvody, praní špinavých peněz a další trestné činy, díky čemuž se stal miliardářem na náklady svých obchodních partnerů,“ píše se v dokumentu.

Žalobci Vítka dále viní, že uzavřel „tajné spojenectví“ se šéfem společnosti Orco Jeanem-Francoisem Ottem. A pak pomocí bílých koní a nastrčených schránkových firem tajně Orco ovládl a vyvedl z něj nejcennější majetek.

Vítek se podle dokumentu obohatil i na úkor svých obchodních partnerů a spoluinvestorů v čele se Čmejlovým Investholdem, s nímž spolupracoval od roku 2008.

Mezi žalovanými je banka

Klíčovým partnerem Vítkovi byla podle rozšířené žaloby skupina J&T. „Vítkovo schéma, které bylo realizováno téměř deset let a zahrnovalo řadu investic a subjektů, umožnila J&T Banka a její spřízněné společnosti. Malá, ale významná soukromá česká banka financovala téměř každé z Vítkových podvodných schémat a byla účastníkem jeho kriminálních činů. Zajišťovala strukturu Vítkova dluhu ve výši stamilionů dolarů – v rozporu s českými a evropskými bankovními požadavky. A také vědomě asistovala při zřizování a správě schránkových firem, v nichž sloužili zaměstnanci banky jako nominovaní ředitelé a akcionáři,“ píše se v dokumentu.

J&T Banka ústy své mluvčí Moniky Veselé už dříve opakovaně vyloučila, že by se podílela na jakýchkoli nezákonných operacích spojených s tímto případem.

Mezi žalovanými u newyorského soudu jsou v kauze ovládnutí firmy Orco vedle Vítka a Jeana-Francoise Otta také investiční ředitel CPI Martin Němeček, Vítkova matka Milada Malá, J&T Banka a její mateřská J&T Finance Group, slovenská Poštová banka a řada dalších firem i fyzických osob, jež se měly na vytváření schémat fiktivních schránkových firem podílet.

CPI: žaloba stojí na vodě

Podle CPI je žaloba v New Yorku neopodstatněná a nemá reálný základ. „Žalovaní od počátku popírají obvinění a jsou přesvědčeni, že cílem soudního řízení v New Yorku je jen snaha vynutit si protiprávní urovnání sporu pod tlakem senzačních titulků v tisku,“ píše CPI ve své reakci na rozšíření žaloby, kterou vydala koncem minulého týdne v Lucembursku.

Podle CPI stojí stížnost na argumentech, které už letos v létě odmítl soud právě v Lucembursku. Vítkova firma také protestuje proti tomu, aby se případem zabývala americká justice, protože podle ní nemá v případu žádné kompetence.

Radovan Vítek (48)

Jeden z nejbohatších Čechů, realitní magnát, podle Forbesu vlastní majetek v hodnotě 75 miliard korun.

Podnikat začal už v mládí. Se společností Istrokapitál se zúčastnil slovenské kuponové privatizace Východoslovenských železáren, Slovnaftu nebo Restitučního investičního fondu.

V roce 1997 získal spotřební družstvo Včela – jak sám uvedl – nepřátelským převzetím. Družstvo pak vytvořilo základ jeho společnosti CPI.

Během roku 2010 skoupil pohledávky zadlužené společnosti Sazka ve výši kolem 1,5 miliardy korun. Později své pohledávky prodal skupině PPF Petra Kellnera.

Zdroj: Wikipedia.org

„Rozšířená žaloba nijak neřeší právní vady původní stížnosti. Všechny dosavadní pokusy pánů Čmejly a Diviše o nařčení pana Vítka nebo skupiny CPI z nekalého jednání selhala a budou selhávat dál,“ sděluje CPI svým investorům a veřejnosti.

Firma ale připouští, že vzhledem k rozšíření žaloby o nové detaily a účastníky řízení je vyústění celého sporu v nedohlednu. „Nový časový harmonogram řízení bude teprve stanoven,“ upozorňuje CPI.

Firma dále ujišťuje, že soudní spory nemají vliv na její podnikání. CPI finalizuje jednání o dalších akvizicích ve Varšavě a nedávno oznámila novou emisi dluhopisů ve výši 750 milionů eur.

Odsouzení žalobci

Marek Čmejla a Jiří Diviš, kteří vystupují v kauze převzetí společnosti Orco jako žalobci, mají s kontroverzními obchody na hraně zákona vlastní zkušenosti.

Oba muži patří ke skupině byznysmenů odsouzených před časem ve Švýcarsku kvůli podílu na nezákonném ovládnutí a tunelování Mostecké uhelné společnosti koncem 90. let.

Na rozdíl od dalších aktérů této dvacet let staré operace Antonína Koláčka a Petra Krause není ale o jejich vině rozhodnuto definitivně. Letos v srpnu odvolací švýcarský federální soud vyhověl jejich stížnosti a původní rozsudek, podle něhož měli strávit ve vězení 46 až 48 měsíců, zrušil a vrátil trest k projednání nižší instanci.

Reklama

Doporučované